Sulfina Barbu: Consiliul JAI a fost anulat din cauza acţiunii politice a USL

Vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că reuniunea JAI a fost anulată "din cauza acţiunii politice a USL, arătând clar că Executivul de la Bucureşti este un guvern anti-România".

559 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Consiliul JAI a fost anulat din cauza acţiunii politice a USL

Sulfina Barbu: Consiliul JAI a fost anulat din cauza acţiunii politice a USL (Imagine: Cristina Nichitus / MediafaxFoto)

"Eu am convingerea că această reuniunea a fost amânată deoarece ultimele evenimente politice din România au ridicat semne de întrebare şi la nivelul altor ţări. Ştim un lucru: singura ţară care se opunea intrării în Schengen era Olanda. Dacă ar fi fost un raport pozitiv pe MCV, şi Olanda şi-ar fi schimbat punctul de vedere", a declarat Sulfina Barbu.

Ea a apreciat că, având în vedere faptul că ultimul raport pe MCV nu este pozitiv la adresa României, atunci au apărut îngrijorări faţă de evoluţia politică din România şi din partea altor state europene.

"Având în vedere că ultimul raport MCV nu a fost pozitiv, şi îngrijorările vizavi de evoluţia politică din România au apărut şi la nivelul altor state din UE, acest Consiliu JAI a fost anulat din cauza acţiunii politice a USL, arătând clar că Executivul de la Bucureşti este un Guvern anti-România", a adăugat Sulfina Barbu.

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că amânarea Consiliului JAI este, într-un fel, o veste bună pentru România, întrucât Olanda nu şi-ar fi schimbat poziţia faţă de lărgirea Spaţiului Schengen în campania electorală.

Vicepreşedintele PSD a precizat că amânarea Consiliului JAI nu are legătură cu ultimele evoluţii din România sau cu ce s-a întâmplat peste vară pentru că aceasta a fost situaţia şi înainte în ceea ce priveşte aderarea la Schengen.

Corina Creţu a menţionat că aderarea la Schengen este legată de procese electorale din ţările membre, fiind vorba de alegerile din Belgia, Germania şi, în principal, din Olanda, ţara care se opune aderării.

Preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de subiecte "substanţiale", însă aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

"Deoarece nu am avut subiecte care să ducă discuţii substanţiale, am decis, ca Preşedinţie în exerciţiu, să anulăm reuniunea din septembrie a Consiliului JAI. Nu e normal să ţinem o reuniune de Consiliu doar pentru că era în calendarul nostru", a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.

El a adăugat că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen se va afla pe agenda Consiliului JAI programat pentru luna octombrie, iar până la următoarea reuniune "mai multe dosare importante vor fi pregătite pentru discuţii substanţiale şi luarea de decizii".

Consiliul JAI, programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia să ia o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost anulat, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Conform surselor citate, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul subiect important pe agenda reuniunii programate săptămâna viitoare.

În condiţiile menţinerii opoziţiei Olandei, precum şi a nuanţării poziţiilor Germaniei şi Belgiei, care consideră necesară aşteptarea raportului suplimentar privind MCV de la finalul acestui an, s-a decis de către preşedinţia cipriotă a UE anularea acestei reuniuni.

Decizia anulării reuniunii de săptămâna viitoare a fost luată luni seară, au precizat aceleaşi surse.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a confirmat, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, anularea de către preşedinţia cipriotă a Consiliului UE a reuniunii din 19-20 septembrie a Consiliului JAI, în care trebuia să se discute aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici