Talpeş: Există aleşi români în PE care au avut relaţii cu fosta Securitate

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), senatorul Ioan Talpeş, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că el personal cunoaşte cazuri de personalităţi politice care au fost alese în Parlamentul European şi care "categoric au avut relaţii cu fosta Securitate".

65 afișări
Imaginea articolului Talpeş: Există aleşi români în PE care au avut relaţii cu fosta Securitate

Talpeş: Există aleşi români în PE care au avut relaţii cu fosta Securitate (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat despre unele speculaţii potrivit cărora noul ministru de Externe, Lazăr Comănescu, ar fi avut legături cu Securitatea, senatorul Ioan Talpeş a spus că este nevoie ca dosarele tuturor celor asupra cărora planează suspiciuni să fie făcute publice, mai ales că se apropie momentul deciziilor electorale.

El a spus că, deşi a mai cerut publicarea dosarelor, acest lucru nu s-a întâmplat din cauza "unor complicităţi", iar acum vor apărea cu siguranţă aceste dosare pentru a fi folosite împotriva adversarilor politici.

"Insist ca dosarele celor care au făcut obiectul unor astfel de situaţii să fie cercetate şi prezentate. Mai ales că ne apropiem de decizii electorale. Mă refer la dosarele unor personalităţi politice, membri de Parlament, care vor participa sau au fost aleşi în Parlamentul European şi care categoric au avut relaţii cu fosta Securitate. Nu e calitatea mea ca să vă dau exemple, e de ajuns că un om ca mine spune că ştie. Mă bazez pe cunoaştere directă. Nu am lucrat cu ei. Şi dac-aş fi lucrat cu ei, eu am lucrat în ipostaza şefului de serviciu de după 1992, care n-a avut absolut nicio relaţie cu Securitatea înainte. Acesta a fost motivul pentrut care mi s-a propus atât de insistent ca eu să preiau Serviciul (de Informaţii Externe, n.r.) şi apoi am constatat că dintre cei care atunci erau plasaţi ca posibili candidaţi, eram singurul care nu avusesem relaţii. Nu mai contează cine erau ceilalţi candidaţi. Pot s-o spun şi nominalizându-i la ora actuală, dar nu cred că e momentul", a declarat Talpeş.

El a adăugat că dosarele unor politicieni, la care a făcut referire în urmă cu doi ani, nu au fost făcute publice, dosare despre care a spus că nu trebuie să le caute, pentru că ştie exact unde sunt.

"Am spus că sper ca toţi aceia care au făcut obiectul acelor dosare să fie prezentaţi până se declanşează campania electorală. Nu au fost prezentaţi. Sunt mulţi. Nu au fost prezentaţi datorită unei înţelegeri, unui compromis şi unei complicităţi. Sigur că vor fi folosite aceste informaţii în campanie. (...). Sau poate vor ajunge iar la un gentlemen's agreement", a spus Talpeş.

Potrivit lui Talpeş, inclusiv blocarea, la sfârşitul anului trecut, a adoptării "unor proiecte de legi care vizau serviciile secrete" a fost rezultatul unei înţelegeri politice.

Talpeş s-a aflat la Târgu Mureş pentru a participa la lansarea candidaţilor Uniunii Populare Social-Creştine, pe care o conduce.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici