Tamas despre uninominalul dintr-un tur: Se va reorganiza reprezentarea maghiarilor în Parlament

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, susţine că prin Legea privind uninominalul într-un singur tur se va reorganiza reprezentarea comunităţii maghiare în Parlament, afirmând că pentru stabilitatea ţării ar fi mai bun un sistem electoral pe termen lung.

272 afișări
Imaginea articolului Tamas despre uninominalul dintr-un tur: Se va reorganiza reprezentarea maghiarilor în Parlament

Tamas Sandor (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, în legătură cu Legea privind uninominalul într-un singur tur, că este greşită direcţia în care merge Guvernul Ponta.

"Nu este bună direcţia în care merge Guvernul actual, şi anume că înainte de alegeri cu şase luni vor să rescrie toată legea electorală. Nu este corect, însă «este normal» pentru că fiecare putere politică se străduieşte să formeze ţara şi sistemul electoral după chipul şi asemănarea puterii. Însă, eu cred că nu este corect şi ar fi mai bun pentru stabilitatea unei ţări un sistem electoral pe termen lung", a afirmat preşedintele UDMR Covasna.

În ceea ce priveşte comunitatea maghiară, Tamas a spus că după acest sistem electoral nou, propus de USL, s-ar reorganiza reprezentarea acestei comunităţi în Parlament.

"În ceea ce priveşte comunitatea maghiară, se va reorganiza reprezentarea acestei comunităţi în Parlament deoarece, conform acestui sistem, în judeţe precum Braşov, Arad sau Maramureş nu o să mai avem reprezentare politică a maghiarilor. În schimb, se va întări reprezentarea în Ţinutul Secuiesc, deci în Covasna, Harghita şi Mureş, şi în Partium, respectiv în Bihor, Satu Mare şi Sălaj", a spus Tamas.

Senatorii au adoptat, marţi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

Potrivit proiectului, atribuirea mandatelor de deputat şi senator se face într-o singură etapă, la nivelul colegiilor uninominale.

Iniţiatorii mai propun ca, în caz de balotaj, să se organizeze un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. În al doilea tur de scrutin urmează să fie declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Iniţiativa legislativă a fost votată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi va fi transmisă Camerei Deputaţilor, forul decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici