- Home
- Politic
- BUCURŞETI, (09.01.2025, 22:22)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Tanczos Barna: Anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de 7 la sută
România a încheiat anul 2024 cu un deficit de 8,6%, iar anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de şapte la sută, spune, joi, ministrul de Finanţe, Tanczos Barna.
Urmărește
420 afișări
Tanczos Barna: Anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de 7 la sută
Tanczos Barna a declarat, joi seara, la Antrena 3 CNN, că 2024 „a fost un an dificil pentru România, din toate punctele de vedere. A fost un an electoral cu foarte multe alegeri, cu campanie electorală. A fost un an în care au fost recalculate pensiile, au fost majorate salariile în mai multe domenii şi au fost susţinute investiţii cu sume fără precedent. Şi cred că acesta este elementul cel mai important al bugetului pe 2024, chiar dacă anul a fost încheiat cu un deficit de 8,6. O să avem mâine, poimâine cifrele finale, probabil”.
Barna precizează că a fost foarte important faptul că în 2024 România a încheiat un un agreement cu Comisia Europeană pe şapte ani, în care şi a propus să se încadreze într-un deficit de 3% ţintit de toate statele membri ale Uniunii Europene în şapte ani.
„Deci să coborâm de la acest deficit de peste 8%, la 3% în şapte ani. Acest calendar creat cu Comisia, aceşti indicatori macroeconomici trebuie respectaţi. Trebuie să avem cuvântul dat respectat, astfel încât să fim credibili şi în faţa investitorilor care vin în România, investitorilor care cumpără eurobonduri emise de România, investitorilor care împrumută statul român ca să finanţeze acest deficit. Anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de 7 la sută. Şi, într-adevăr, este o provocare ca în condiţiile în care vrem să păstrăm sumele alocate pentru investiţii, trebuie să plătim salariile la nivelul lunii noiembrie şi pensiile la nivelul lunii noiembrie 2024. Trebuie să susţinem sistemul de învăţământ, sistemul de sănătate, toate instituţiile publice să ne încadrem în acest deficit”, mai spune ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Hamas a predat Crucii Roșii primele trei ostatice. Israelul eliberează din Închisoarea Ofer 90 de palestinieni la schimb
-
Trump afirmă că va permite aplicaţiei TikTok să funcţioneze din nou, dar vrea ca SUA să deţină 50% din acţiuni
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
-
Trump organizează un miting al victoriei la Washington înainte de inaugurare
El menţionează că 2025 trebuie să fie şi anul în care să se înceapă se se creeze acel stat suplu care nu încasează impozite pentru „a deveni obez” şi pentru a angaja şi mai mult şi a oferi aceleaşi servicii cu un număr de angajaţi mai mare, cu costuri mai mari. „Şi să păstrăm nivelul servicilor, să le îmbunătăţim prin digitalizare, prin oferirea acestor avantaje ale secolului XXI, dar, în acelaşi timp, să reuşim să facem un stat mai suplu cu instituţii care se focusează pe cetăţean, pe antreprenor, pe cei care plătesc impozite şi cred că este şi primul an, anul 2024, când plătitorii de impozite au văzut că se face ceva cu raţionalitate din banii lor.Se construiesc autostraţi, s-au construit foarte multe sisteme de apă şi canalizare la ţară şi în oraşele mici. S-au construit reţele de gaze noi din Anghel Saligny, din programele celor mai mari care sunt finanţate din bugetul de stat. Deci este un an cu bune şi cu rele iar obiectivul nostru pe anul 2025 este încă o dată o stabilitate, o cumpătare în administrarea banului public, un angajament faţă de toţi cei care au avut salariile majorate şi pensiile majorate, că cine ce a primit în noiembrie 2024 va primi în fiecare lună şi în 2025 şi vom păstra sumele pentru investiţii”.
Întrebat cât va dura această îngheţare a pensiilor şi salariilor, Tanczos Barna a sus că „imediat atunci când vom avea resurse suficiente, vom recupăra aceste indexări amânate”.
„Anul 2025 trebuie să fie un an al solidarităţii şi toţi cei care sunt plătitori de taxe şi impozite, cei care beneficiază de plata acestor taxe şi impozite, toţi cei care administrează banul public, să ne concentrăm pe o eficientizare a activităţii în instituţiile publice”, a mai spus ministrul de Finanţe.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Djokovic a refuzat interviul tradițional de pe teren la Australian Open. Ce explicații a oferit sârbul după decizia luată
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cum ne întreținem inima sănătoasă? Profesorul Dragoș Vinereanu: Trebuie undeva între 30-40 de minute pe zi de un efort moderat
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe