Tarasiuk: România a greşit în cazul expulzării diplomaţilor ucraineni

România a acţionat greşit în cazul expulzării a doi diplomaţi ucraineni la începutul anului, deoarece a ales să facă acest lucru "cu mult zgomot în presă", Bucureştiul atrăgând astfel asupra sa responsabilitatea pentru "acest fapt neplăcut, a declarat, joi, Boris Tarasiuk.

24 afișări
Imaginea articolului Tarasiuk: România a greşit în cazul expulzării diplomaţilor ucraineni

Boris Tarasiuk, preşedintele Comisiei de Integrare Europeană din Rada Supremă (Imagine: Mediafax Foto)

Boris Tarasiuk a refuzat să comenteze eventualele motive care au determinat decizia de expulzare a doi diplomaţi ucraineni din România şi a doi diplomaţi români din Ucraina.

"Potrivit practicii internaţionale, este evident că, dacă o ţară expulzează diplomaţi dintr-un motiv sau altul - care poate să nici nu fie explicat - înseamnă că în mod conştient se aşteaptă la reciprocitate. Pentru că aceasta este practica internaţională (...)", a comentat Tarasiuk.

"Părerea mea este că partea română a acţionat greşit pentru că a atras asupra sa responsabilitatea pentru acest fapt neplăcut de relaţii internaţionale, prin expulzarea a doi diplomaţi ucraineni. Acest lucru ar fi putut fi făcut în mod tăcut, aşa cum se întâmplă de multe ori în relaţia dintre multe state. Diplomaţii se expulzează tăcut, fără mult zgomot în presă. Lucru a fost făcut cu zarvă în presa românească şi evident că partea ucraineană nu a avut nimic altceva de făcut decât să procedeze la fel", a mai spus Tarasiuk.

"Aş vrea astfel să subliniez că România a atras, astfel, asupra ei responsabilitatea pentru acest eveniment neplăcut. A fost un lucru cu atât mai nefericit cu cât s-a întâmplat în contextul în care se vorbea despre o vizită a preşedintelui Băsescu. Nu se poate organiza astfel o vizită", a conchis el.

Boris Tarasiuk, preşedintele Comisiei de Integrare Europeană din Rada Supremă şi fost ministru de Externe al Ucrainei a făcut aceste declaraţii joi, cu ocazia unei vizite la Bucureşti, în timpul unei întâlniri cu o serie de jurnalişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici