Tăriceanu: Băsescu nu vrea acord cu FMI pentru că monitorizarea este strictă şi e an electoral

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că preşedintele Traian Băsescu nu doreşte un acord cu FMI care să prevadă şi virarea sumelor de la Fond pentru că acesta ar presupune o monitorizare foarte strictă, ori acesta este un an electoral, iar şeful statului vizează un nou mandat.

27 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Băsescu nu vrea acord cu FMI pentru că monitorizarea este strictă şi e an electoral

Tăriceanu: Băsescu nu vrea acord cu FMI pentru că monitorizarea este strictă şi e an electoral

"De ce nu doreşte, după părerea mea, domnul Băsescu un acord cu FMI? Pentru că un acord care să prevadă şi virarea sumelor de la FMI ar presupune o monitorizare foarte strictă. Iar anul acesta este un an electoral şi domnul Băsescu vizează un nou mandat prezidenţial. Cu o constrângere de tip FMI, marja de manevră a domnul Băsescu în calitate de prim-minstru va fi foarte redusă", a susţinut Tăriceanu.

El a apreciat că actualul buget, dar şi o monitorizare a FMI nu vor mai permite Guvernului să facă "o serie de jonglerii nejustificate" prin care să încerce să-şi ducă la îndeplinire o serie de promisiuni electorale.

Liderul PNL a menţionat că în problema unui acord cu FMI a observat "o clară confuzie şi contradicţie între factorii de putere actuali".

"În timp ce preşedintele Băsesecu spune ar vrea un acord cu FMI, dar banii să fie luaţi de la UE, vorbind de o sumă de 6-7 miliarde de euro, Geoană vorbeşte de 20 de miliarde, în condiţiile în care bugetul României are 51 de miliarde de euro", a spus fostul premier.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu este partizanul unui împrumut de la FMI, ci din bani europeni şi a menţionat că a anunţat Comisia Europeană că România intenţionează să contracteze un împrumut de 6-7 miliarde euro, sub supravegherea Fondului.

"Avem nevoie de la FMI de un acord de supraveghere", a explicat preşedintele, precizând că UE nu dispune de un astfel de mecanism pentru a verifica gestionarea banilor împrumutaţi statelor membre.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri seară, la B1TV, că România are nevoie, în luna mai, de circa 20 de miliarde de euro pentru finanţarea deficitului, el vorbind, totodată, de un împrumut posibil de la FMI de 6 sau 7 miliarde de euro.

 

Citeşte şi:

Băsescu nu vrea bani de la FMI

Băsescu: Guvernul are datorii cumulate de 1,1 miliarde de euro

Băsescu: Dacă actuala majoritate nu va reforma România ea nu se justifică

Băsescu: Dacă 2009 va fi tratat ca an electoral, va fi un an ratat

Băsescu: Solicitările ministerelor ar duce la un deficit bugetar de 9%

Geoană: Cei care au spus că nu vom avea nevoie de FMI s-au cam pripit

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici