Tăriceanu: Cel mai mare pericol pentru PNL - înţelegere PDL-PSD pentru uninominal majoritar

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu consideră că cel mai mare pericol pentru PNL este "o înţelegere tactică între PDL şi PSD" cu scopul de a marginaliza formaţiunea liberală prin introducerea votului uninominal majoritar, în unul sau două tururi de scrutin.

49 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Cel mai mare pericol pentru PNL - înţelegere PDL-PSD pentru uninominal majoritar

Tăriceanu: Cel mai mare pericol pentru PNL - înţelegere PDL-PSD pentru uninominal majoritar (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Călin Popescu Tăriceanu consideră, de asemenea, că PNL trebuie să lase deoparte politica ‎‎"romantică" a bătăliilor în declaraţii şi să treacă la "realpolitik". El apreciază că partidul ar fi putut să promoveze interesele electoratului său dacă ar fi intrat la guvernare şi susţine că, din păcate, PNL pare mai degrabă în ‎acest moment ghidat de interese personale, fără a avea o viziune şi un obiectiv ‎strategic.

"Cel mai mare pericol pentru Partidul Naţional Liberal este o înţelegere tactică între ‎PDL şi PSD. Această înţelegere va avea ca scop marginalizarea PNL şi pregătirea ‎terenului pentru ‎bipartidism prin introducerea votului uninominal neproporţional ‎‎(majoritar), în unul sau două tururi", scrie Tăriceanu pe blogul său, într-o postare intitulată "pericolul bipartidismului ".

Tăriceanu susţine că "nimic nu le-ar conveni mai bine foştilor colegi din FSN" decât un sistem politic ‎simplificat, în care să îşi împartă puterea.

"PSD şi PDL sunt adversari, dar asta nu îi va ‎împiedica să colaboreze pentru a marginaliza PNL. Cum? Simplu: împărţindu-şi ‎puterea la nivel local şi introducând sistemul de vot uninominal majoritar, ‎neproporţional", adaugă deputatul PNL. ‎

El menţionează că astăzi această perspectivă pare îndepărtată, dar că "cine i-a ascultat însă pe Traian ‎Băsescu şi pe cei de la PDL ştiu că asta îşi propun".

"Aşteptaţi să se limpezească apele şi ‎în PSD şi veţi vedea cum foştii colaboratori întru proiectul Iohannis vor pune gând ‎rău PNL", susţine Tăriceanu.‎

Călin Popescu Tăriceanu apreciază că este timpul ca toţi liberalii să înţeleagă acest lucru şi să lase deoparte politica ‎‎"romantică" a bătăliilor în declaraţii.

"A venit timpul pentru realpolitik", susţine fostul premier.‎

Menţionând că acum câteva luni a scris un post în care a afirmat că "PNL nu este un partid de tip ‎catch-all, PNL este partidul clasei de mijloc", deputatul PNL precizează că, din păcate, clasa de mijloc a fost cea mai lovită în 2009 de guvernarea PSD-PDL. ‎El aminteşte de introducerea impozitului forfetar care a dus la falimentul a 100.000 de firme, de către un ministru PSD. ‎

"Nu vreau să spun cuvinte tari, dar PSD-PDL au avut o guvernare programată pentru ‎distrugerea clasei de mijloc din România. Adică a votanţilor noştri, a oamenilor care ‎votează PNL şi care reprezintă motorul relansării economice a României. De aceea, ‎am şi spus acum câteva săptămâni că trebuie să luăm în calcul intrarea la guvernare. ‎Pentru că pentru clasa de mijloc şi pentru toţi românii te lupţi cel mai bine de la putere, ‎unde ai un cuvânt de spus în politicile economice care sunt puse în aplicare", adaugă Tăriceanu.

El mai scrie că "unii" cred ‎că din opoziţie poţi cuceri voturile nemulţumiţilor şi arată că poţi câştiga voturile românilor ‎mult mai bine arătându-le că te baţi pentru ei şi că impui politici care le schimbă în ‎bine viaţa.

Tăriceanu menţionează că electoratul liberal este alcătuit în general din oameni cu un nivel peste ‎mediu al educaţiei şi pregătirii profesionale care nu doreşte să lase altora decizia ‎politică privind soarta lor.

"Pentru a face acest lucru trebuie să fii la guvernare", consideră fostul premier.‎

El mai susşine că în opoziţie PNL trebuie să înveţe să facă realpolitik, iar liberalii să înveţe să fie ‎pragmatici. ‎

"Partidul Naţional Liberal este partidul care va conduce peste 4-5 ani România. De ce? ‎Pentru că, oricât de incompetenţi şi rău voitori ar fi cei de la PDL, clasa de mijloc din ‎România se va dezvolta. România va deveni mai puternică în Europa. Iar românii vor ‎vota partidul care a promovat întotdeauna valorile europene, partidul care a dus ‎România în Uniunea Europeană, partidul clasei de mijloc: PNL", susţine Tăriceanu. ‎

El adaugă că liberalii trebuie să fie puternici în opoziţie şi că politicienii din PDL şi PSD ştiu foarte bine de ‎pericolul reprezentat pentru ei de PNL şi "vor face tot ce le stă în puteri pentru a ‎scoate PNL pe tuşă".

"Vor începe asaltul asupra primarilor noştri şi aleşilor noştri locali ‎pentru destructurarea partidului şi vor încerca să impună un sistem de vot uninominal ‎majoritar pentru a elimina PNL de pe scena politică.‎ Eu cred că vom rezista acestui asediu şi că vom reveni la putere. Dar pentru asta ‎trebuie să facem o politică realistă şi pragmatică bazată pe o strategie coerentă şi ‎compatibilă cu interesul PNL pe termen lung", mai susţine Tăriceanu.

Fostul premier declară că, din păcate, PNL pare mai degrabă în ‎acest moment ghidat de interese personale, fără a avea o viziune şi un obiectiv ‎strategic care să-i permită să-şi continue tendinţa ascendentă amorsată în 2004.

"‎Continui să cred că putem cu inteligenţă, abilitate, perseverenţă să ajungem cel mai ‎reprezentativ partid de centru-dreapta într-o Românie europeană bazată pe ‎democraţia-liberală", încheie Tăriceanu.‎

A doua zi după turul al doilea al prezidenţialelor, Călin Popescu Tăriceanu le-a spus colegilor din Biroul Politic Central că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, ceea ce a determinat reacţia vehementă a liderului partidului, Crin Antonescu.

Consiliul Naţional Executiv al partidului şi Delegaţia Permanentă au aprobat apoi ca PNL să accepte intrarea la guvernare numai cu premier independent sau cu premier liberal în persoana lui Crin Antonescu, ceea ce a dus la rămânerea în opoziţie a partidului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici