Tăriceanu: Cioloş nu trebuia să vorbească despre cartele prepay folosite pentru terorism

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăricenau, a declarat marţi că premierul nu trebuia să facă publice informaţiile despre folosirea cartelelor prepay pentru acţiuni teroriste şi că nu este oportună schimbarea legilor referitoare la securitate naţională la finalul mandatului Parlamentului.

280 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Cioloş nu trebuia să vorbească despre cartele prepay folosite pentru terorism

Tăriceanu: Cioloş nu trebuia să vorbească despre cartele prepay folosite pentru terorism (Imagine: Bogdan Iordache/ Arhiva Mediafax Foto)

"Am luat notă cu surprindere de declaraţia primului ministru referitoare la modul în care au fost utilizate unele cartele prepay şi după aceea am văzut şi comunicatul dat de SRI, care spune un lucru foarte clar, că într-adevăr s-au folosit cartele prepay în zona Orientului Mijlociu, dar nu au date care să confirme faptul că ele au fost folosite de persoane care sunt terorişti sau care au legătură cu terorismul sau pur şi simplu de români care lucrează în zonă. (…) Dacă SRI spune aceste lucruri, de unde are primul ministru informaţii care se referă la faptul că aceste cartele prepay au fost folosite de terorişti. Unul dintre colegi a întrebat dacă are informaţii şi de la alte servicii decât cele române. Să ne spună, că SRI are alt punct de vedere", a declarat Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

Tăriceanu a mai spus că i se pare că SRI a răspuns "foarte corect" şi nu s-a "hazardat" în a face aprecieri fără dovezi solide şi că premierul Dacian Cioloş ar fi trebuit să nu facă publice informaţiile pentru a nu afecta acţiunile serviciilor de a depista utilizatorii de cartele prepay din România din Orientul Mijlociu.

"Dacă n-ai informaţii, nu vorbeşti, decât dacă îţi doreşti să pui România într-o postură care este singulară, eu n-am auzit vreo altă ţară din Europa, oficialităţi ale ţărilor respective să pună propria ţară într-o astfel de postură: România, furnizoare de cartele pentru acţiuni teroriste", a mai spus preşedintele Senatului.

În privinţa legilor securităţii naţionale, Tăriceanu a spus că este necesară o schimbare a acestora, să fie puse "în acord cu realităţile actuale", însă consideră că un proiect atât de important nu poate fi pus în practică la finalul mandatului actualului Parlament.

"E bine ca legile fundamentale să fie făcute de un Parlament cu o legitimitate proaspătă, nu pe final de mandat, dar este al doilea considerent. Primul considerent este legat de agenda care se articulează în jurul celor două mari alegeri de anul acesta", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, duminică, la ProTV, că ar fi fost folosite cartele prepay din România în pregătirea unor atentate în UE. Şeful Executivului a revenit marţi cu precizări, declarând că intenţia sa a fost de a genera o dezbatere publică despre legea cartelelor prepay şi că nu a dorit să impună vreo soluţie, decizia aparţinând Parlamentului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici