Tăriceanu i-a transmis lui Băsescu că nu retrage nominalizarea lui Nicolai

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu scrisoarea în care arată că motivele invocate pentru respingerea nominalizării Noricăi Nicolai la conducerea Ministerului Justiţiei nu sunt întemeiate şi în care precizează că propunerea nu va fi retrasă.

2 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu i-a transmis lui Băsescu că nu retrage nominalizarea lui Nicolai

Tăriceanu i-a transmis lui Băsescu că nu retrage nominalizarea lui Nicolai

Premierul i-a transmis în mod clar şefului statului că nu va prezenta o altă propunere pentru portofoliul Justiţiei.

În scrisoarea premierului către preşedinte se face referire şi la Curtea Constituţională (CC), care s-ar putea pronunţa şi în acest caz, similar refuzului de numire a lui Adrian Cioroianu la conducerea Ministerului de Externe.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Călin Popescu Tăriceanu, într-o scrisoare, să renunţe la propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, deoarece percepţia publică negativă asupra faptelor acesteia nu duce la creşterea încrederii în justiţie.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a spus miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că juriştii Executivului consideră că motivele invocate de preşedintele Băsescu privind nominalizarea Noricăi Nicolai pentru portofoliul Justiţiei nu sunt întemeiate pentru ca numirea să fie refuzată.

Conform Deciziei Curţii Constituţionale 356/2007, preşedintele României nu are drept de veto, dar are dreptul să verifice dacă persoana nominalizată pentru funcţia de ministru îndeplineşte "condiţiile de corespundere în funcţie" şi poate cere primului-ministru să renunţe la propunerea formulată şi să facă o nouă nominalizare. Curtea Constituţională subliniază că respingerea candidaturii la funcţia de ministru trebuie să fie "motivată".

Decizia Curţii Constituţionale a fost formulată ca răspuns la sesizarea premierului Tăriceanu în legătură cu refuzul preşedintelui Băsescu din primăvara lui 2007 de a-l numi pe Adrian Cioroianu în funcţia de ministru de Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici