Video Tăriceanu îl va propune pe Meleşcanu pentru un nou interimat la Justiţie (Video Pro TV)

Premierul Călin Popescu Tăriceanu îl va propune pe Teodor Meleşcanu pentru un nou mandat de ministru interimar al Justiţiei la finele acestei săptămâni, când expiră interimatul, au declarat surse liberale, citate de PRO TV.

1 afișare

Constituţia prevede că şeful Guvernului poate desemna un interimar într-o funcţie vacantă pe o perioadă de 45 de zile.

Actul fundamental nu precizează explicit dacă persoana în cauză poate avea un madat sau mai multe, argument pe care se bazează şi premierul, informează PRO TV.

Conform surselor citate, în ultimele zile, şeful Guvernului a avut mai multe discuţii cu fostul consilier prezidenţial Renate Weber, pentru a o convinge să preia şefia Justiţiei.

Articolul 107, alineatul 3 din Constituţie prevede: "Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (n.r. - demisie, incompatibilitate, pierderea drepturilor electorale) cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern".

Alineatul 4 stipulează că "prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile".

Interpretarea Constituţiei în favoarea unui al doilea mandat de interimar pentru Meleşcanu a provocat deja controverse în PNL, o parte dintre vicepresedinţi, printre care si Norica Nicolai, neagreând o astfel de mişcare, au declarat pentru MEDIAFAX surse liberale.

Interimatul lui Meleşcanu a început în 15 ianuarie, când s-a publicat decizia de numire a sa în Monitorul Oficial. În consecinţă, termenul de 45 de zile de interimat expiră în 29 februarie.

Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că, după expirarea interimatului său, toate posibilităţile sunt deschise, implicând fie numirea unui ministru, fie un nou interimat, fie prelungirea interimatului.

"Toate posibilităţile sunt deschise după expirarea interimatului meu: fie numirea unui ministru, care sunt convins că va fi un om foarte competent, chiar dacă nu voi fi eu, fie ideea de a da un nou interimat sau de a prelungi interimatul", a precizat Meleşcanu, răspunzând unei întrebări privind posibilitatea continuării interimatului său.

Meleşcanu a arătat că l-a informat pe premier asupra acestui aspect, rămânând ca prim-ministrul să aleagă cea mai bună cale de soluţionare a acestei probleme.

Conducerea PNL nu a discutat, luni, despre situaţia de la conducerea Ministerului Justiţiei, Teodor Meleşcanu urmând să asigure în continuare interimatul.

Decizia Curţii Constituţionale în cazul Norica Nicolai - care explică faptul că preşedintele poate respinge doar o dată, motivat, propunerea premierului de numire a unui ministru - a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici