Tăriceanu: În cazul unei suspendări a preşedintelui, aş refuza interimatul, îl poate asigura Zgonea. Suspendarea se poate declanşa până în ultima zi a mandatului

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că în eventualitatea unei suspendări din funcţie a preşedintelui, ar refuza să preia interimatul la Palatul Cotroceni, ţinând cont că este angajat în cursa prezidenţială şi că acest lucru îl poate face preşedintele Camerei .

736 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: În cazul unei suspendări a preşedintelui, aş refuza interimatul, îl poate asigura Zgonea. Suspendarea se poate declanşa până în ultima zi a mandatului

Calin Popescu Tăriceanu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"În cazul în care preşedintele ar fi suspendat şi eu aş fi candidat la funcţia prezidenţială, vă asigur că voi refuza să preiau prerogativele de preşedinte interimar. Acest lucru va putea foarte bine să fie făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor", a spus Tăriceanu.

El a precizat că va refuza să preia această funcţie pentru a nu introduce o distorsiune în cursa electorală şi să se considere căar putea să beneficieze de un avantaj, din poziţia de preşedinte interimar.

Tăriceanu a mai afirmat că nu a avut nicio discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre preluarea funcţiei de preşedinte interimar.

"Nu am discutat, dar aceasta este o atitudine corectă din partea mea", a spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a mai menţionat, referitor la o eventuală instabilitate politică, creată de iniţierea procedurilor de suspendare a preşedintelui, că această teamă nu trebuie să inhibe "reacţiile sănătoase la încălcarea Constituţiei".

"Dacă Constituţia este încălcată, nu există nicio scuză pentru ca lucrurile să fie repuse în ordinea firească a lucrurilor şi procedurile prevăzute de lege şi Constituţie să fie declanşate", a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu: Suspendarea se poate declanşa în orice moment, până în ultima zi a mandatului prezidenţial

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că, deşi pentru demitereea preşedintelui Traian Băsescu probabil nu mai este timp, suspendarea se poate declanşa în orice moment, până în ultima zi a mandatului său.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că declaraţia pe care a făcut-o joi este "un avertisment adresat preşedintelui României, care trebuie să înţeleagă că respectarea Constituţiei, a legilor nu este facultativă şi nicidecum campania electorală nu îl scuteşte de îndeplinirea şi respectarea obligaţiilor pe care le are, ca preşedinte, de a nu se implica în viaţa politică a partidelor".

Preşedintele Senatului a menţionat că ceea ce s-a întâmplat la Cotroceni a fost "o reuniune electorală", referindu-se la întâlnirea şefului statului cu conducerea Partidului Mişcarea Populară.

"Niciun preşedinte al României nu a cutezat să facă aşa ceva şi, din păcate, pentru preşedintele Băsescu, nu este prima dată când încalcă grav prevederile Constituţiei, le desconsideră", a mai afirmat Călin Popescu Tăriceanu, precizând că aplicarea Constituţiei este valabilă inclusiv în campania electorală.

"Cred că întreaga clasă politică trebuie să aibă o atitudine corectă şi sănătoasă în cazul în care astfel de încălcări se produc şi să ia atitudine şi să acţioneze mecanismele prevăzute de Constituţie, pentru sancţionarea preşedintelui. Eu am convingerea că nu sunt izolat în această atitudine şi acest demers", a menţionat Tăriceanu.

El a ţinut să precizeze că nu este vorba despre "iniţierea unei acţiuni de sancţionare", dar preşedintele trebuie să fie avertizat că încălcările pe care le face pot să ducă la acţiunea de suspendare.

"Sigur că pentru demitere probabil nu mai este timp, dar suspendarea se poate declanşa în orice moment, până în ultima zi a mandatului actualului preşedinte, şi acest lucru este bine să fie ştiut de către opinia publică şi să îl amintim şi preşedintelui", a mai comentat Tăriceanu.

Potrivit lui Tăriceanu, declaraţia sa s-a dorit să fie un "semnal de avertisment".

Declanşarea suspendării lui Traian Băsescu depinde de măsura în care preşedintele va respecta Constituţia până la încheierea alegerilor şi a mandatului său, susţine preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precizând că forţele politice trebuie să fie pregătite oricând pentru suspendare.

"Acţiunea electorală făţişă desfăşurată ieri în sediul Administraţiei Prezidenţiale alături de delegaţia PMP şi declaraţiile făcute de Preşedintele României la postul de televiziune B1 mă obligă să adopt o poziţie de protest privind încălcarea repetată de către domnia sa a prevederilor constituţionale. Domnul Băsescu a abandonat în aceste ultime zile ale mandatului său până şi aparenţele ipocrite în spatele cărora a încălcat aproape zilnic Constituţia Ţării. Asta, în condiţiile în care victoria statului de drept este prezentată ca marele succes al regimului său şi cu care încearcă din nou să amăgească electoratul. Dacă într-o simplă intervenţie televizată dl. Băsescu nu s-a sfiit să ne demonstreze cum conduce direct Ministerul Public şi care sunt preocupările sale total în afara atribuţiilor constituţionale, atunci ne putem imagina ce se petrece în spatele uşilor închise, în laboratoarele oculte de la Cotroceni", afirmă Tăriceanu, într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici