Tăriceanu: Înainte de formarea Guvernului, Iohannis trebuie să vadă cum poate articula o majoritate/ „Soluţia alegerilor anticipate trebuie evitată”

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că înainte ca preşedintele Klaus Iohannis să ia în dezbatere formarea unui guvern, şeful statului ar trebui să vadă cum poate să articuleze o majoritate parlamentară, care să aprobe mandatul viitorului prim-ministru.

850 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Înainte de formarea Guvernului, Iohannis trebuie să vadă cum poate articula o majoritate/ „Soluţia alegerilor anticipate trebuie evitată”

Tăriceanu: Înainte de formarea Guvernului, Iohannis trebuie să vadă cum poate articula o majoritate

„Înainte de a vedea cum se formează un Guvern, preşedintele ar trebui să vadă în ce fel se poate articula o majoritate în aşa fel încât să încredinţeze mandatul de prim ministru pentru formarea Guvernului acelei persoane care are cele mai mari posibilităţi să obţină voturile necesare pentru votul de încredere pe programul de guvernare şi pe echipa guvernamentală”, a spus Tăriceanu, la Digi24.

Reacţia liderului ALDE vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, consultări cu partidele parlamentare vineri, la ora 11.00, pentru formarea unui nou Guvern, după ce moţiunea de cenzură a Opoziţiei a fost adoptată în plenul Parlamentului, iar încrederea în Cabinetul Dăncilă retrasă.

Tăriceanu: Soluţia alegerilor anticipate trebuie evitată.Presupune o lungă perioadă de instabilitate

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, joi, că alegerile anticipate ar trebui evitate pentru că acestea ar presupune o lungă perioadă de instabilitate şi criză politică. Liderul ALDE susţine că o soluţie potrivită este accelerarea ritmului consultărilor pentru un vot în Parlament pe un premier.

„Sigur că oricând putem discuta teoretic şi de alegeri anticipate. Poate să fie o dorinţă izvorâtă cred că şi din calcule politice dar şi fără ca să cunoaştem bine care sunt mecanismele constituţionale. Constituţia a fost astfel gândită încât să evite pe cât posibil crize politice şi alegeri anticipate. există diferite chei, pârghii care trebuiesc acţionate succesiv, foarte complicat, care consumă mult timp pentru a ajunge la alegeri anticipate. Acesta este motivul pentru care timp de 30 de ani în România nu s-au organizat alegeri anticipate. Soluţia alegerilor anticipate care presupune, evident, o lungă perioadă de instabilitate şi de criză politică, pentru că în momentul de faţă suntem într-o criză politic, că România nu are un premier legitim, este o soluţie care trebuie evitată”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament.

Liderul ALDE susţine că o variantă corectă ar fi accelerarea ritmului consultărilor pentru a se ajunge cât mai rapid la un vot în Parlament pe un premier.

„Soluţia care mi se pare cea mai potrivită este ca ritmul consultărilor şi etapelor care urmează să fie cât mai rapid în aşa fel încât cât mai curând să ajungem la un vot în Parlament pe un premier care să pună lucrurile în normalitate, pentru că sunt câteva urgenţe, încheierea bugetului pe 2019 şi proiectul de buget pentru anul viitor”, a adăugat Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici