Tăriceanu la CE: Decizia Parlamentului de a schimba numirea procurorilor nu a fost oportună

Decizia Parlamentului de a modifica procedura de numire a procurorilor şefi reprezintă, din punct de vedere politic, un demers inoportun, dar care poate fi discutat tehnic, a declarat, marţi, premierul Tăriceanu, la sfârşitul discuţiei de la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu la CE: Decizia Parlamentului de a schimba numirea procurorilor nu a fost oportună

Tăriceanu la CE: Decizia Parlamentului de a schimba numirea procurorilor nu a fost oportună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După părerea mea, politic nu era momentul - mai ales când acest mecanism (de Cooperare şi Verificare - n.r.) este în derulare - ca Parlamentul să introducă modificări legislative cu amendamente care să ridice anumite semne de întrebare. Din punct de vedere politic, este un demers hai să-i zicem inoportun", a spus Tăriceanu într-o conferinţă de presă susţinută la finalul întâlnirii cu preşedintele CE.

El a arătat totodată că, din punct de vedere tehnic, în statele europene există diferite formule de numire a procurorilor şefi, inclusiv de către ministrul Justiţiei, fără "un patent sau o formulă unică", şi a precizat că în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare se vorbeşte despre creşterea responsabilităţilor CSM.

"Ar fi o chestiune tehnică în care se poate interveni cu argumente pro şi contra. Din punct de vedere politic şi al Guvernului, însă, cred că această chestiune (decizia Parlamentului în cazul numirii procurorilor - n.r.) nu a fost oportună", a spus Tăriceanu.

El a precizat că, în pofida informaţiilor apărute în ultimele zile în presă, discuţia sa cu preşedintele Comisiei Europene s-a înscris în cadrul consultărilor periodice cu CE şi nu a avut un caracter special, subiectul principal fiind viitoarea misiune de experţi CE care vor veni la Bucureşti pentru analiza semestrială în vederea redactării viitorului raport de evaluare, din ianuarie-februarie 2009.

Întrebat de presă cum va reacţiona Comisia Europeană prin viitorul raport de evaluare la schimbările decise de Parlament în cazul procedurii de numire a procurorilor, premierul a amintit că, în ceea ce priveşte activitatea Guvernului, precedentul raport al CE a indicat îndeplinirea obiectivelor asumate.

"Există acest semn de întrebare legat de acţiunea Parlamentului. Problema nu este un element legat de una dintre condiţionalităţi astfel încât cred că evaluarea CE va fi, ca şi până acum, obiectivă şi echilibrată", a adăugat Tăriceanu.

Prezent la conferinţa de presă, ministrul Justiţiei a intervenit arătând că schimbarea procedurii de numire a procurorilor nu a reprezentat o iniţiativă a Guvernului, ci una parlamentară.

Senatul a modificat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, stabilind că procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ, precum şi adjuncţii lor nu mai sunt numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori a CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici