Tăriceanu: Mi s-a solicitat să constituim un nou partid liberal cât mai degrabă. Am avut un vis

Fostul preşedinte al PNL şi premier, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că i s-a solicitat de către cei care au fost prezenţi la evenimentul de lansare a Grupului pentru indentitate liberală să iniţieze cât mai curând constituirea unui nou partid liberal, după ce a vorbit de "visul său".

1100 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Mi s-a solicitat să constituim un nou partid liberal cât mai degrabă. Am avut un vis

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Tăriceanu a afirmat că "Grupul de iniţiativă" constituit de el "este o iniţiativă politică care poate să ducă inclusiv la formarea unui partid"."Sunt oameni care astăzi, aici prezenţi, mi-au cerut să luăm degrabă această hotărâre, să constituim un partid liberal autentic", a spus fostul lider PNL.

El a susţinut că iniţiativa a reprezentat un mesaj pentru liderii PNL faţă de deciziile luate de partid, susţinând că actuala conducere a PNL este una ilegitimă. "Este un semnal pe care îl dăm celor care în acest moment sunt decidenţii din PNL, că partidul face o serie de alegeri strategice greşite, care, din considerentele noastre, înseamnă dispariţia PNL şi a identităţii liberale în România şi iată că sunt foarte mulţi oameni care cred că aceste valori nu trebuie să dispară, ele trebuie să dăinuie", a afirmat Tăriceanu.

El a mai spus că actualul PNL abandonează valorile liberalismului şi apartenenţa la familia liberală europeană. "Nu vreau să fac parte dintr-un partid politic numai pentru a face politică. Scopul meu nu este să mă aflu în treabă şi să fac politică într-un partid oarecare. Eu vreau să fac politică liberală şi să militez pentru valorile şi ideile liberale. Dacă PNL a ales această cale de a abandona liberalismul, atunci sigur că nu am de ce să mă regăsesc în el", a mai spus Tăriceanu.

Fostul lider şi membru al PNL a fost întrebat dacă intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale. "Este deocamdată prematur să dau un răspuns şi să mă angajez într-o astfel de cursă, am disponibilitate, m-am gândit la un astfel de proiect, un proiect care s-ar baza nu numai pe simpla acţiune politică şi campanie de prezidenţiale, ci ar urma să aibă în spate un proiect politic major, care este România, a şaptea putere economică a Europei", a mai spus Tăriceanu.

El a menţionat că un nou partid, pe care l-ar putea înfiinţa, nu exclude o colaborare politică cu PSD. În discursul susţinut în faţa invitaţilor la evenimentul de lansare a grupului de iniţiativă pentru identitatea liberală, Tăriceanu a folosit sintagma "Am un vis".

"Există un cântec pe care cei tineri îl ştiu şi chiar cei de generaţia mea, un cântec al lui Abba, care se numeşte «I have a dream», am avut un vis. Ei bine, visul meu este să văd România devenind a şaptea putere economică a Europei", a mai spus Tăriceanu. De asemenea, el a formulat un apel faţă de toţi cei care se consideră liberali sau simpatizanţi ai ideilor liberale: "Haideţi cu toţii să ne unim în ceea ce ar însemna rezistenţa liberală".

În timpul evenimentului, deputatul PNL Graţiela Gavrilescu s-a exprimat împotriva fuziunii cu PDL, menţionând că această poziţie va fi susţinută inclusiv în congresul PNL din 27-28 iunie. Ea a făcut apel pentru strângere de semnături pentru înfiinţarea unui nou partid liberal, în cazul în care gruparea Tăriceanu nu va avea succes de cauză în PNL. Gavrilescu s-a exprimat de asemenea împotriva afilierii PNL la Partidul Popularilor Europeni şi menţinerea actualei afilieri la ALDE.

De asemenea, la eveniment a vorbit deputatul PNL Andrei Gerea, care a spus că PNL în acest moment se află în faţa celui mai greu examen din existenţa sa, "pentru că, atacat fiind din interior, s-a ajuns la o situaţie de neconceput pentru înaintaşii" liberali.

"Nu mai există liberă concurenţă, există doar liste. Nu mai ai dreptul să nu fii de acord pentru că dacă nu eşti de acord eşti pus pe lista neagră. S-a ajuns la ruşinea de avea un preşedinte cu dispensă, un om care a venit de trei zile în partid acuma este preşedintele PNL, în detrimentul altora care merită această onoare, de ce nu în detrimentul lui Călin Popescu Tăriceanu, pe care domnia sa îşi permite să nu-l considere destul de liberal", a afirmat Gerea.

De asemenea, deputatul PNL a susţinut că reprezentanţii PDL au nevoie de PNL pentru a se legitima, după ce s-au decredibilizaţi. "Blaga, Videanu, Macovei, Ungureanu, Anastase, Boc, urmează Udrea şi Baconschi, vor să devină liberali peste noapte. Vor să devină liberali, aşa cum au devenit din socialişti populari europeni, peste noapte. Ei cred că pot să devii aşa şi liberal (...) Ei vor să vorbească în numele PNL şi nu au dreptul", a mai spus Gerea.

La rândul său, liberalul Radu Boroianu a spus: "Vă propun astăzi să schimbăm din rădăcini forma noastră de gândire, să deschidem porţile liberalismului către o Românie creativă, către o Românie a inteligenţei, o Românie dătătoare de speranţă, singura. Comitarismul submediocru implus nouă de comunism dăinuie încă în mentalul colectiv. Să-i dăm o lovitură de graţie promovând valori, răsturnând domnia cooperativelor de cârdăşie. Cluburile de idei liberale oferite societăţii civile de către noile organizaţii teritoriale vor deveni creuzetul necesar reformei - de la isteţimea ţărănească şi meşteşugărească la înalta creaţie artistică, ştiinţifică şi tehnică. Prin asta ne putem arăta lumii, prin asta de recâştigăm identitatea naţională, respectul de noi înşine, şi pe al altora. Dacă nu vom face noi liberalii înseamnă că nu ne merităm numele. Dacă nu o va face nimeni, înseamnă că nu ne merităm nici ţara şi nici istoria ei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici