Video Tăriceanu: Nu am citit proiectul lui Chiuariu, funcţia de preşedinte e în arhitectura instituţională

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că nu a citit proiectul de reformă constituţională propus de Tudor Chiuariu, precizând că este dispus să discute propunerile acestuia, dar susţinând că arhitectura instituţională democratică presupune existenţa funcţiei de preşedinte.

31 afișări

Întrebat cum comentează proiectul lansat de Tudor Chiuariu, Tăriceanu a spus că nu a reuşit să citească tot documentul, arătându-se deschis pentru o discuţie.

"Sincer să vă spun, acum dimineaţă am văzut un comunicat de presă, n-am apucat să-l citesc, pentru că mă pregăteam pentru această conferinţă de presă, însă eu întotdeauna privesc astfel de propuneri cu foarte multă deschidere şi sunt oricând dispus, cum ar trebui să fie toţi oamenii politici, la un efort intelectual pentru a le discuta cu seriozitate şi nu de pe o poziţie hai să spunem rigidă, eventual partizană", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă i se pare oportună desfiinţarea funcţiei de preşedinte, Tăriceanu a precizat că politica trebuie făcută cu realism, iar arhitectura instituţională a unei democraţii presupune existenţa acestei funcţii.

"Cred că politica trebuie făcută întodeauna cu realism. Arhitectura instituţională a unei democraţii presupune existenţa acestei instituţii, ceea ce cred că este important este cum definim rolul şi atribuţiile instituţiei prezidenţiale. Funcţia de moderator a preşedintelui nu trebuie din punctul meu de vedere subestimată, nu trebuie minimalizată, este o funcţie extrem de importantă, cu un rol bine definit în societate. Acest rol, exercitat conform prerogativelor constituţionale, poate să ducă de foarte multe ori la eliminarea unor conflicte politice şi sociale grave", a conchis Tăriceanu.

Deputatul liberal Tudor Chiuariu a lansat, miercuri, în dezbatere publică proiectul său pentru revizuirea Constituţiei, intitulat "Constituţia Libertăţii". El propune, printre altele, desfiinţarea funcţiei de preşedinte, arătând că şeful statului nu poate fi arbitru, iar experienţa relaţiei dintre acesta şi primul-ministru a fost de conflict sau de subordonare servilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici