Tăriceanu, reconfirmat lider de grup al deputaţilor PNL

Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a fost reconfirmat, luni, lider de grup al deputaţilor PNL, obţinând în urma votului de încredere 59 de voturi "pentru" şi 3 "împotrivă".

18 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, reconfirmat lider de grup al deputaţilor PNL

Tăriceanu, reconfirmat lider de grup al deputaţilor PNL

Potrivit vice-liderului de grup, Eugen Nicolăescu, Călin Popescu Tăriceanu a cerut vot de încredere la începutul şedinţei grupului parlamentar al PNL din Cameră pentru menţinerea sa în funcţia de lider de grup, ca urmare a pierderii şefiei PNL.

El a menţionat că lui Tăriceanu i s-au alăturat Bogdan Olteanu şi Dan Motreanu, care au cerut vot de încredere pentru menţinerea lor pentru funcţiile deţinute în Biroul Permanent, vicepreşedinte şi respective chestor.

"Lui Tăriceanu i-a fost confirmată încrederea în proporţie de 80-90 la sută. Pentru votul de încredere acordat lui Tăriceanu şi-au exprimat votul 62 de deputaţi dintre care 57 au votat pentru şi 5 împotrivă. Deputaţii PNL i-au acordat şi lui Motreanu încrederea, pentru acesta exprimându-şi votul 64 de deputaţi, dintre care 56 au votat pentru şi 7 împotrivă, un vot fiind nul. Pentru Olteanu au votat tot 64 de deputaţi, dintre care 57 pentru şi 7 împotrivă", a informat Eugen Nicolăescu.

El a explicat că, în şedinţa comună a celor două grupuri de la Senat şi Cameră, "preşedintele nou ales al partidului, Crin Antonescu, şi-a exprimat încrederea în conducerile celor două grupuri parlamentare, în lideri, vicelideri, în reprezentanţi aleşi în Birourile Permanente ale celor două Camere şi a considerat că activitatea parlamentară trebuie să-şi urmeze cursul fără să ţină cont de alegerile din Congres".

"Pe de altă parte, vicepreşedintele ales Dan Radu Ruşanu, ca şi alţi colegi, au spus că atunci când s-au făcut alegerile în funcţii în cadrul Parlamentului, indiferent că sunt în grup sau în Biroul Permanent, alegerile s-au făcut pentru patru ani tocmai pentru a asigura stabilitate, dar în acelaşi timp şi eficienţă pornindu-se de la un lucuru simplu, că un lider sau vicelider nu poate să fie întotdeauna simpatic când vrea să facă ordine în cadrul grupului, când vrea să facă disciplină, şi că s-ar putea la un moment dat unii dintre colegi să fie supăraţi şi să nu-i mai aleagă. Dar noi vrem să fiem eficienţi şi ca atare s-a mers pe ideea că trebuie să existe continuitate pentru patru ani pe mandate", a mai spus Nicolăescu.

El a relatat că, fosutl lider al partidului Călin Popescu Tăriceanu a replicat: "Da. Eu am solicitat calitatea de lider de grup când eram preşedintele partidului, atunci când consideram că este important să existe o simbioză între cele două funcţii, pentru că preşedintele partidului şi liderul grupului din Cameră ar trebui să fie liderul Opoziţiei. În consecinţă, eu cred că am nevoie de un vot de încredere din partea colegilor din Camera Deputaţilor ca să pot să-mi duc sau nu acest mandat mai departe".

Liberalul a subliniat că, deşi Antonescu i-a transmis lui Tăriceanu că îi respectă punctul de vedere, dar că nu consideră necesar un astfel de gest, fostul lider liberal a cerut la începutul şedinţei grupului deputaţilor PNL vot de încredere pentru menţinerea sa în funcţie.

"Crin Antonescu a spus: «Eu respect punctul de vedere al domnului Tăriceanu, dar nu cred că e necesar». Cu toate acestea, domnul Tăriceanu a solicitat la începerea şedinţei de grup parlamentar numai de la Camera Deputaţilor vot de încredere, lui i s-au alăturat şi vicepreşedintele Bogdan Olteanu şi chestorul Dan Motreanu, s-a exprimat votul secret şi rezultatele au fost de confirmare a încrederii pentru toţi trei", a precizat Nicolăescu.

Noul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, luni, că Tăriceanu ar fi spus în cadrul şedinţei de grup reunit că doreşte votul de încredere pentru că, atunci când a candidat pentru funcţia de lider de grup, a invocat condiţia ca el să fie şi preşedinte de partid.

"Eu când am venit şi am candidat şi am cerut postul de lider de grup am invocat condiţia de preşedinte de partid. Am spus aşa: «Domnule, preşedintele de partid să fie şi liderul grupului parlamentar. Având în vedere că nu mai sunt preşedinte de partid, practic îmi depun mandatul şi cer un vot de încredere. Dacă fără a fi preşedinte vreţi să fiu lider de grup sau nu»", ar fi spus Tăriceanu potrivit lui Antonescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici