Tăriceanu: Serviciile secrete şi procuratura îi privesc pe toţi românii ca potenţiali infractori

Serviciile secrete ar trebui să se ocupe în principal de siguranţa naţională şi ameninţări teroriste, cu o intervenţie redusă în viaţa publică, iar procuratura trebuie să renunţe la a-i mai privi pe români ca infractori, lăsând justiţia să se pronunţe, consideră premierul Călin Popescu Tăriceanu.

1 afișare
Imaginea articolului Tăriceanu: Serviciile secrete şi procuratura îi privesc pe toţi românii ca potenţiali infractori

Tăriceanu: Serviciile secrete şi procuratura îi privesc pe toţi românii ca potenţiali infractori

Întrebat, într-un interviu difuzat luni de de RFI România, dacă în România mai există poliţie politică, şeful Guvernului a evitat un răspuns tranşant, arătând că ar fi foarte grav ca, în calitate de prim-ministru, să lanseze astfel de afirmaţii.

El a amintit însă că atât Guvernul, cât şi PNL s-au pronunţat de mai multe ori pentru reducerea rolului serviciilor secrete în viaţa publică şi necesitatea păstrării unui echilibru, existent în toate statele europene, între nevoia de a apăra valorile democratice şi statul de drept împotriva ameninţărilor interne sau externe, pe de-o parte, şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale individului, care nu trebuie afectate.

"De fiecare dată când aceste instituţii intervin în viaţa privată - aşa cum din păcate s-a întâmplat în ultima vreme, constatând derapaje, excese şi înregistrări de convorbiri, lucruri care afectează grav drepturile cetăţeneşti - am luat atitudine. Cred că, din păcate, există încă anumite mentalităţi care se perpetuează la nivelul serviciilor şi al procuraturii. Procuratura îi priveşte prea des pe toţi românii ca pontenţiali infractori în loc să lase justiţia să se pronunţe. Se întâmplă un lucru care deja a devenit o practică, acela ca de la procuratură să apară în public permanent informaţii legate de anumite situaţii, cazuri pe care numai justiţia are dreptul să le soluţioneze", a spus Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici