Tăriceanu şi Constantinescu au semnat protocolul de fuziune PNL-AP

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele AP, Emil Constantinescu, au semnat, vineri, la Palatul Parlamentului, protocolul de fuziune a PNL cu AP.

36 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu şi Constantinescu au semnat protocolul de fuziune PNL-AP

Tăriceanu şi Constantinescu au semnat protocolul de fuziune PNL-AP (Imagine: Mediafax Foto)

În acest context, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a ţinut să lămurească o serie de aspecte legate de necesitatea fuziunii cu Acţiunea Populară.

"PNL a arătat în ultimii patru ani că e un partid al libertăţii, al libertăţilor individuale şi al creşterii economice. România nu cred că se poate întoarce la o politică de stânga, pentru că politica de stânga ar duce la încetinirea creşterii economice şi la revenirea în trecut. Totodată, nu cred că ne putem permite ca România să se îndrepe către dictatura unei singure persoane", a declarat Tăriceanu.

"Prin fuziunea cu AP încercăm să aducem în politica românească o serie de valori civic-liberale, pentru că este nevoie ca mesajul nostru să fie îndreptat către cetăţean, pe care încercăm să-l aducem să participe în politică. Aş numi acest lucru o misiune civică şi pragmatică, civismul fiind respectul faţă de potenţialul politic al fiecărui cetăţean", a susţinut preşedintele PNL.

Liderul PNL a reiterat faptul că prin această fuziune, PNL şi AP răspund şi unei situaţii care s-a creat pe scena politică românească, recenta alianţă dintre PSD şi PC.

"Cred că în felul în care se grupează scena politică românească am putea să generăm o reală dezbatere politică între stânga şi dreapta, bazată pe argumente, valori, idei, principii, politici şi soluţii. Dorim să facem în continuare o politică constructivă, nu una a dezbinării şi a conflictului. Sper ca această construcţie să reprezinte valorile de centru-dreapta şi valorile civice, să poată să capteze interesul şi să atragă cât mai mulţi susţinători pentru a putea construi o Românie modernă, liberă şi democrată", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

El a adăugat că fuziunea a fost necesară şi pentru construirea şi clădirea unitatăţii dreptei.

"Prin această fuziune mai facem un lucru important şi anume trasăm o linie de demarcaţie clară între stânga şi dreapta. În zona dreptei, de asemena, cred că avem o obligaţie să arătăm cetăţenilor ce înseamnă adevărata dreaptă, liberalismul şi populismul mascat în spatele unor aşa-zise principii de centru-dreapta. În ultimii patru ani alături de români am reuşit să transformăm România", a declarat preşedintele liberal.

"Principiile de centru-dreapta, principiile liberale, reprezintă combustibilul creşterii economice a României, iar românii sunt motorul care împinge România înainte. Cel mai important lucru este însă efortul pe care l-am făcut cu toţii pentru ca România să se apropie cât mai mult de valorile europene, democratice, nu numai prin aderare, ci şi printr-o creştere economică. Sărăcia nu este niciodată terenul pe care să se poată construi şi consolida democraţia", a conchis Tăriceanu.

Fostul preşedinte al Acţiunii Populare, Emil Constantinescu, consideră că rolul PNL, după fuziunea cu AP, este să să elimine "falsele partide sau falsele atitudini de centru dreapta din România".

"PNL va trebui să ofere o alternativă viabilă pentru societatea românească, în care să elimine falsele partide sau falsele atitudini de centru dreapta din România, care nu reprezintă decât confiscarea unor idei şi idealuri importante în beneficiul unor grupuri de interese", a declarat, după semnarea protocolului de fuziuni dintre PNL şi AP, Emil Constantinescu.

El consideră că PNL trebuie să ofere o alternativă viabilă pentru societatea românească.

"Cred că, din acest moment, PNL va trebui, cu o forţă mult mai mare, să reprezinte ceea ce societatea românească aşteaptă – o formaţiune care a acceptat docrina civil-liberală în cadrul docTrinei sale, a acceptat o nouă relaţie cu cetăţenul, a acceptat proiecte importante privind acest tip de relaţie", a conchis Constantinescu.

Emil Constantinescu a mai declarat că, în urma fuziunii dintre PNL şi AP, se retrage din viaţa politică pentru a reveni în rândurile societăţii civile, slăbită şi marcată de compromisuri, pentru a contribui la reconstrucţia ei.

"După această fuziune, mă voi reîntoarce, deplin, cu toate forţele, în societatea civilă, pentru a contribui la reconstrucţia societăţii civile, slăbită, astăzi, marcată de compromisuri", a anunţat Emil Constantinescu, în conferinţa de presă susţinută alături de liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu.

Emil Constantinescu a arătat că, prin implicarea sa în societatea civilă, îşi propune "reconstrucţia forţei elitelor intelectuale, care a reuşit, încă din 1990, să se opună doctrinei PSD-ului".

Congresul extraordinar de fuziune PNL-AP a adoptat, vineri, cu unanimitate de voturi, "Manifestul pentru o politică pragmatică şi civic liberală", prin intermediul căruia liberalii îşi prezintă programul politic, care se impune în urma fuziunii cu AP, şi propun un pact politic societăţii româneşti.

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian le-a urmat "bun-venit noilor colegi" cu care a împărţit începuturile democraţiei în România.

Membrii Acţiunii Populare prezenţi vineri la lucrările Congresului extraordinar organizat la Palatul Parlamentului au votat, în unanimitate, fuziunea cu Partidul Naţional Liberal.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici