Tăriceanu şi Dragnea sesizează separat CCR pentru refuzul procurorului general şi al procurorului-şef al DNA de a veni în faţa comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat, joi, la Antena 3, că a discutat cu Liviu Dragnea şi au decis să depună două sesizări separate la Curtea Constituţională, faţă de atitudinea Codruţei Kovesi şi a lui Augustin Lazăr în ceea ce priveşte solicitările comisiei parlamentare de anchetă.

704 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu şi Dragnea sesizează separat CCR pentru refuzul procurorului general şi al procurorului-şef al DNA de a veni în faţa comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

Tăriceanu şi Dragnea sesizează separat CCR pentru poziţia procurorilor-şefi faţă de Parlament

”Am discutat cu omologul meu de la Camera Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi este foarte posibil ca săptămâna viitoare, împreună dar separat - adică acţiunea va fi simultană, să spunem - vom sesiza din nou Curtea Constituţională pentru o chestiune foarte simplă, anume refuzul procurorului general şi al procurorului-şef al DNA de a se prezenta în faţa comisiei de anchetă parlamentară”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele Senatului susţine că sesizarea este legitimă, întrucât cererile Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 nu vizau activitatea profesională a procurorilor.

”Noi voiam să aflăm ce s-a întâmplat în noaptea alegerilor din 2009, care nu ţine de activitatea profesională. Erau o activitate extraprofesională, aceste întâlniri contra naturii... Ce discutau cu şefii serviciilor secrete, cu oamenii politici de la vremea respectivă...”, a spus Tăriceanu.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a solicitat Parchetului General copia dosarului ce vizează organizarea alegerilor din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial. Parchetul General a anunţat însă că nu poate trimite Comisiei copia dosarului pentru că legea nu permite furnizarea de informaţii ce fac obiectul unei cercetări penale.

Comisia a cerut, în replică, Ministerului Justiţiei să sesizeze Inspecţia Judiciară în legatura cu "atitudinea" procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a precizat că va discuta cu Augustin Lazăr şi în funcţie de răspunsurile lui va sesiza Inspecţia Judiciară. O astfel de discuţie, la care să participe Toader, Lazăr, dar şi membrii Comisiei, nu a mai avut loc.

Ca urmare a refuzului lui Lazăr de a furniza o copie a dosarului, Comisia de anchetă a decis să solicite preşedinţilor celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, să ia decizia politică de a sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public. Solicitarea a ajuns la preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a transmis-o Comisiei juridice, spre analiză. CCR nu a mai fost însă sesizată, deşi comisia a ajuns în stadiul de a redacta raportul, acesta fiind prezentat public miercuri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici