Tăriceanu şi Ponta vor să modifice Codul Penal pentru "asigurarea unui proces echitabil". Alina Gorghiu, în replică: Teribilism de copil de clasa a doua

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi fostul premier Victor Ponta au anunţat luni că iniţiază un proiect de lege referitor la asigurarea condiţiilor unui proces echitabil şi a dreptului la prezumţia de nevinovăţie, iar OUG privind modificarea Codului penal ar putea fi atacată la CCR.

1174 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu şi Ponta vor să modifice Codul Penal pentru "asigurarea unui proces echitabil". Alina Gorghiu, în replică: Teribilism de copil de clasa a doua

Tăriceanu şi Ponta vor să modifice Codul Penal pentru "asigurarea unui proces echitabil" (Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

Cei doi au susţinut că este vorba despre punerea în practică a unei directive europene, pe care Guvernul a refuzat să o ia în calcul atunci când a adoptat OUG de modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură penală. Iniţiativa ar urma să fie depusă după alegerile locale, au mai convenit cei doi, după o discuţie la Cabinetul preşedintelui Senatului.

"Propunerea pe care a făcut-o domnul Ponta şi pe care eu o susţin este să facem o propunere legislativă, noi Parlamentul, pentru transpunerea acestei directive europene care, de fapt, ar fi fost sarcina Guvernului", a declarat Tăricenau la Senat, după întrevederea cu Ponta.

Preşedintele Senatului a mai spus că Guvernul "s-a grăbit" să emită o ordonanţă de urgenţă în legătură cu modificarea a peste 140 de articole din Codul penal şi Codul de procedură penală pentru a fi puse în acord cu decizia Curţii Constituţionale, dar că nu a avut grijă să transpună în legislaţia naţională o directivă europeană.

"Am constatat că Guvernul s-a grăbit să modifice 140 de articole sau chiar mai mult din cele două Coduri, dar nu a ţinut cont de directiva europeană care se referă la necesitatea asigurării condiţiilor unui proces echitabil şi a dreptului la prezumţia de nevinovăţie", a declarat Tăriceanu.

Referitor la ordonanţa Guvernului, preşedintele Senatului a anunţat că se pregăteşte să sesizeze CCR. De asemenea, Tăricenau a spus că sunt mai multe iniţiative depuse la Senat care prevăd modificări ale Codului penal şi a Codului de procedură penală, astfel că Guvernul nu are dreptul să intervină prin ordonanţă.

"Îmi rezerv posibilitatea de a sesiza Curtea Constituţională şi am dat astăzi în lucru departamentului legislativ să studieze această chestiune şi să pregătească dacă avem baza juridică să sesizăm CCR pe acest subiect. Sunt mai multe iniţiative legislative care sunt depuse la Senat în diferite etape procedurale referitoare la modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală. Guvernul nu are dreptul să intervină prin ordonanţă în momentul în care noi avem aceste propuneri şi ele sunt în dezbatere în diferite faze ale procedurii", a spus el.

La rândul său, fostul premier Victor Ponta a anunţat că în 6 iunie, după alegerile locale cei doi politicieni vor depune iniţiativa legislativă, având în vedere că Guvernul "refuză" să implementeze directiva europeană.

"Domnul Tăriceanu a fost patru ani prim-ministru înainte şi după intrarea României în Uniunea Europeană, eu am fost trei ani şi jumătate când eram deja membri ai Uniunii Europene. Nu cunoaştem noi doi în cei opt ani un caz în care o directivă europeană, şi o directivă importantă cea adoptată pe 12 februarie 2016 care se referă la un proces echitabil, la drepturi fundamentale în care Guvernul să refuze să o implementeze. Doamna Prună nu consideră, ştiţi bine – drepturile sunt un lux – şi dacă doamna Prună şi Guvernul din care face parte consideră că drepturile sunt un lux şi o directivă europeană nu trebuie implementată, atunci noi doi senator şi deputat în baza drepturilor pe care le avem prin Constituţie, imediat ce revine Parlamentul pe 6 iunie vom depune iniţiativa legislativă care practic stranspune ceea ce a zis directiva", a spus Ponta.

Ponta a mai spus că a apelat la Tăriceanu pentru că este preşedintele Senatului şi are la dispoziţie un aparat tehnic care să-i ajute pe cei doi politicieni să transpună corect în legislaţia naţională directiva europeană. "În Camera Deputaţilor deocamdată nu cred că găsim sprijinul necesar", a spus el.

"Abia aştept să văd cum o să se spună cum vrem noi transpunând directiva europeană adoptată de Comisia Europeană şi Parlament şi Consiliu, cum o să se spună că eu şi cu domnul Tăriceanu vrem să apărăm corupţii sau cine ştie, adică e o chestiune şi politică nu doar strict de legislaţie. Cum să faci peste noapte, pe şest 150 de articole... Oricum va fi un haos în sistemul juridic, un haos mult mai mare decât faptul că un parlamentar sau altul depuneau o iniţiativă care oricum nu trecea, că apăra domnul Zgonea statul şi nu trecea nicio iniţiativă, nici măcar cele cerute de Curtea Constituţională", a mai spus Ponta.

Gorghiu, despre poziţia lui Tăriceanu privind codurile penale: Teribilism de copil de clasa a doua

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că "trântirea" în Parlament a OUG privind codurile penale este "contraproductivă", criticând „teribilismul" lui Tăriceanu, dar şi majoritatea parlamentară pentru lipsa de iniţiativă legislativă în vederea corelării codurilor cu deciziile CCR.

"Aşteptăm OUG în Parlament, îmi pare rău că nu a fost dezbatere pe ea, pentru că şi eu cred că sunt anumite lucruri care trebuie modificate (…). Trântirea acestei OUG în Parlament doar pentru că aşa vrea domnul Tăriceanu mi se pare contraproductivă, mi se pare infantilă ideea şi refuz să cred că o majoritate parlamentară va accepta această variantă de doi lei şi nu va merge pe varianta amendării OUG şi modificării ei astfel încât să avem un produs final coerent şi ajustat la rigorile deciziilor CCR", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, afirmând că în interiorul PNL se lucrează la amendamente la OUG.

Alina Gorghiu a criticat majoritatea parlamentară pentru că nu a propus o iniţiativă legislativă de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală în acord cu deciziile CCR.

"Mie mi-ar fi jenă să vorbesc în locul domnilor Dragnea, Tăriceanu, Ponta. Tăriceanu este şeful Senatului, PSD are şeful Camerei, pe domnul Zgonea, domnul Dragnea este şeful partidului care are majoritatea în Parlament. Ponta este acel regretabil prim-ministru, în opinia PSD-iştilor, care nu a fost capabil să genereze acea majoritate în Parlament care să modifice trei ani de zile de când se tot dau pe bandă rulantă deciziile de la CCR care cenzurează anumite articole din Codul penal şi Codul de procedură penală. Nu au reuşit să vină cu o singură iniţiativă legislativă de modificare. (...) Nimeni din acest PSD ipocrit care astăzi vine şi freamătă la o OUG pe această temă nu a venit cu iniţiativa modificării lor în Parlament", a susţinut Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a criticat "teribilismul de copil de clasa a doua al domnului Tăriceanu", afirmând că acest a avut „ambientul necesar gestionării în Parlament a tuturor modificărilor”.

"Eu nu spun că OUG este perfectă, dar teribilismul de copil de clasa a doua al domnului Tăriceanu mă deranjează. Este şeful Senatului. Domnule Tăriceanu nu ai făcut nimic, ai avut tot ambientul necesar gestionării în Parlament a tuturor modificărilor. Eu cred că o poziţie responsabilă este următoarea: vii cu OUG în Parlament, care apropo îşi produce efectele, şi în momentul în care vii cu ea generezi o dezbatere, iei la mână toate deciziile CCR şi vezi ce anume este modificat corect, ce anume trebuie modificat de Parlament, ce anume ar trebui să aibă o altfel de formă în pagină. Lucrurile nu sunt doar în alb şi negru cum le văd domniile lor şi poziţionarea invariabilă <<toţi ce fac alţii este prost>>, <<tot ce facem noi - adică nimic - este bine>> mi se pare păguboasă", a subliniat copreşedintele PNL.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici