Tăriceanu: Suspendarea lui Băsescu are valoare simbolică, de a duce la sfârşit ceva ce n-am terminat

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la grupurile reunite PC-PLR, că cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu are şi o valoare simbolică, de a duce la sfârşit un lucru pe care l-au început şi nu au putut să îl termine.

416 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Suspendarea lui Băsescu  are valoare simbolică, de a duce la sfârşit ceva ce n-am terminat

Calin Popescu Tariceanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

”Mă aştept ca cererea de suspendare să întrunească numărul de semnături necesar, pentru a o trimite la Curtea Constituţională”, a spus Tăriceanu, arătând că, faţă de 2012, de la precedenta suspendare, ”preşedintele nu şi-a modificat comportamentul”.

”Mi se pare, aşa cum multor cetăţeni şi oameni politici li se pare, că preşedintelele, în loc să fi tras nişte concluzii, nişte lecţii, în urma referendumului din 2012, nu şi-a schimbat comportamentul deloc. Din contră, a devenit mai arogant, mai sfidător, cu mai multă lipsă de consideraţie pentru prerogativele şi respectarea atribuţiilor pe care le are, conform Constituţiei”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a enumerat câteva dintre motivele pentru care preşedintele Traian Băsescu ar trebui să fie suspendat din funcţie.

”Putem să o luăm cronologic sau invers cronologic. Săptămâna trecută, intervenţia pe lângă preşedintele Comisiei Europene, în cazul comisarului din partea României, cu puţin timp înainte, declaraţiile făcute la Cotroceni, în favoarea Partidului Mişcarea Populară, dispoziţiile pe care le dădea cu privire la organizare, campanie electorală, ameninţări la adresa jurnalistului Tolontan, cereri de dosare de la alt jurnalist. În fine, un adevărat arsenal”, a declarat Tăriceanu.

El a menţionat că toate aceste lucruri sunt motive pentru a cere suspendarea preşedintelui şi, în final, de a face apel la cetăţeni pentru demitere.

”Cererea de suspendare are şi o valoare simbolică, de a duce la sfârşit un lucru pe care l-am început şi nu am putut să îl terminăm”, a mai spus Tăriceanu.

”Este de presupus că în primul tur la prezidenţiale prezenţa la vot va fi mult mai mare şi se va putea realiza cvorumul necesar pentru demiterea preşedintelui”, a explicat Tăriceanu stabilirea datei referendumului pentru 2 noiembrie.

Despre costurile referendumului, Tăriceanu a precizat că ”legea şi Constituţia nu sunt facultative în ultimele luni de mandat, ci sunt obligatorii pe toată perioada mandatului, până în ultima zi de mandat”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici