Tăriceanu: TAROM se strânge ca o lămâie şi moare. Conducerea companiei doarme

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a avertizat, marţi, la dezbaterea privind Transporturile, asupra situaţiei în care se află compania Tarom, afirmând că actuala conducere a companiei "doarme", iar TAROM se "strânge ca o lămâie şi moare".

821 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: TAROM se strânge ca o lămâie şi moare. Conducerea companiei doarme

Tăriceanu: TAROM se strânge ca o lămâie şi moare. Conducerea companiei doarme (Imagine: Bogdan Iordache/ Mediafax Foto)

"Nu o dată mi s-a întâmplat – circul frecvent cu compania Tarom – să vină piloţii la mine şi să-mi spună: faceţi ceva, că se duce compania de râpă, ajungem să intrăm în faliment. Problema e binecunoscută – este compania suprapopulată în zona de mentenanţă, refuză să ia alte avioane pentru care să facă mentenanţa, să încerce măcar să rentabilizeze această zonă. Cheltuielile sunt prea mari în raport cu numărul de avioane şi de pasageri. Nu este nevoie de multă ştiinţă pentru treaba asta. În mod normal, un manager putea să ia deciziile corecte", a declarat Tăriceanu.

El a mai spus că nu are o prognoză prea bună pentru Tarom. "Aşa cum merg lucrurile, putem să vorbim despre proverbul vechi românesc: ce îi trebuie chelului tichie de mărgăritar – să achiziţioneze alte avioane...În loc ca Taromul să devină un hub regional, care să aducă călătorii din Moldova, Bulgaria, din fosta Iugoslavie la Bucureşti, să-i distribuie mai departe, Tarom nu a făcut nimic, şi-a restrâns cursele pe an ce a trecut", a adăugat preşedintele Senatului.

El a mai spus că firmele private se extind, în timp ce activitatea Tarom se contractă.

"Există companii private care prosperă, pentru că, în toată această perioadă de dezvoltare a transporturilor aeriene, competiţia nu stă să doarmă, cum doarme conducerea Tarom. (...) Sunt 2,5 milioane de români în Spania şi Italia. Toate aceste destinaţii sunt deservite, cu precădere, de aceste companii private. Tarom în perioada asta se strânge, se strânge ca o lămâie şi moare", a mai susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

Corpul de control al ministrului Transporturilor a fost trimis la Tarom pentru a analiza de ce aeronavele companiei înregistrează întârzieri chiar şi de 2-3 ore, a declarat, marţi, în plenul Senatului, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, care a vorbit şi despre restructurarea companiei.

El a mai spus că a cerut conducerii companiei un plan de măsuri pe termen scurt pentru remedierea situaţiei. "Flota Tarom este învechită. Avem 23 de aeronave care sunt eterogene. Sunt trei mărci diferite de aeronave, fiecare având câte 2-3 tipuri de aeronave. Aceasta creează dificultăţi foarte mari la întreţinere, la operare, practic nefiind zi în care această companie să nu înreghistreze întârzieri", a precizat Costescu.

De asemenea, ministrul Transporturilor a adăugat că a fost demarată o procedură de achiziţie de consultanţă pentru restructurare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici