Tăriceanu: Traficul din Bucureşti, blocat din cauza regilor asfaltului protejaţi de Cotroceni

Traficul rutier din Bucureşti este blocat din cauza firmelor conduse de "regii asfaltului", protejate de Cotroceni, şi care monopolizează toate lucrările din Capitală fără a avea capacitatea tehnică necesară de a finaliza proiectele, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

2 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Traficul din Bucureşti, blocat din cauza regilor asfaltului protejaţi de Cotroceni

Tăriceanu: Traficul din Bucureşti, blocat din cauza regilor asfaltului protejaţi de Cotroceni

"Sunt anumite firme în România, în special aceşti simpatici regi ai asfaltului, protejaţi de Cotroceni, care vor să pună mâna pe toate lucrările, dar nu au forţă de muncă şi capacitate tehnică suficientă pentru a duce lucrările la bun sfârşit. Acaparează totul în Bucureşti, deschid zeci de şantiere, după care îşi duc oamenii şi utilajele în altă parte, unde au de terminat o altă lucrare, pentru că nu au forţa suficientă să acopere tot. Aceasta e motivul principal pentru care traficul în Bucureşti, şi nu numai, este dereglat, în dispreţul cetăţenilor", a spus Tăriceanu.

Lipsa bonităţii financiare şi a capacităţii tehnice de finalizare a lucrărilor obligă firmele să angajeze subcontractanţi, ceea ce determină costuri suplimentare şi decalarea termenelor de execuţie, a arătat premierul.

El a anunţat că va cere Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) să verifice modul în care sunt atribuite contractele pentru lucrări de infrastructură, iar legislaţia în domeniu va fi modificată astfel încât firmele care nu respectă clauzele contractuale să nu mai poată încheia alte înţelegeri cu statul.

ANRMAP va verifica şi modul în care astfel de firme care au obţinut contracte de infrastructură execută lucrările.

"Sunt firme fără bonitate financiară care se folosesc de sprijin politic pentru a monopoliza piaţa şi a-şi asigura câştiguri necuvenite. Dacă firmele care deschid lucrările şi le abandonează ca să construiască în altă parte cred că mai au acces la licitaţii, se înşală. Stimabilii regi ai asfaltului trebuie să îşi vadă lungul nasului şi să se întindă cât le este plapuma", a spus Tăriceanu.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-a cerut scuze faţă de şoferii bucureşteni pentru traficul rutier din Capitală, deşi nu ocupă postul de primar general al municipiului Bucureşti.

"Deşi nu sunt primar al Bucureştiului, îmi cer scuze pentru traficul din Capitală", a afirmat Tăriceanu, care a inaugurat, joi, al doilea pasaj rutier din zona comerciala Băneasa, de pe DN 1 Bucureşti-Ploieşti, împreună cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

Premierul a arătat că meritul finalizării proiectului aparţine Ministerului Transporturilor, care a ştiut să "pună presiune" pe executantul lucrării.

"Ministerul Transporturilor este titluarul lucrării, nu municipalitatea. I-am cerut şi fostului ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, să termine mai repede lucrarea, dar aceasta avea o viteză «remarcabilă», ceea ce m-a determinat la un moment dat să îl schimb pe acesta din funcţie", a spus Tăriceanu.

În replică, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a respins acuzaţiile premierului Tăriceanu privind monopolul asupra lucrărilor din Bucureşti şi i-a mulţumit pentru scuzele adresate şoferilor, în calitate de participant la trafic.

"Scuzele sunt justificate şi le accept şi în calitate de participant la trafic, dar sunt îngrijorat că nu îşi asumă întreaga responsabilitate cu privire la aglomeraţie", a afirmat Videanu.

"Tăriceanu a inaugurat un pod început de Mitrea (...) Eu nu voi inaugura niciodată lucrări începute de alţii. Până în mai 2008 vor fi gata multe din proiectele asumate la începutul mandatului meu", a spus Videanu.

Acesta îl roagă pe Tăriceanu să urgenteze inaugurarea pasajului subteran de la Băneasa, cea de joi, a celui de-al doilea pasaj rutier din zona comerciala Băneasa, de pe DN 1 Bucureşti-Ploieşti, fiind apreciată de primarul general ca fiind parţială, care nu rezolvă problema traficului.

Edilul Capitalei a mai spus că premierul este rău informat când spune că resposnablitatea circulaţiei aparţine Primăriei, afirmând că, dimpotrivă, aparţine Brigăzii de Poliţie Rutieră, care este în subordinea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

În ceea ce priveşte licitaţiile de la Primăria Capitalei, Videanu îl asigură pe Tăriceanu că acestea au fost întotdeauna corecte şi aşteaptă oricând un control. Potrivit edilului Capitalei, Primăria este singura instituţie publică care apelează la experţi "din afară" în cazul licitaţiilor pentru că aceştia oferă garanţia unei analize obiective şi spune că oricine poate verifica oricând acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici