Tăriceanu: Weber este activist al drepturilor omului. Independenţa justiţiei din România a fost afectată în ultimii ani

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că Avocatul Poporului poate să joace un rol mai important, în contextul în care în România ultimilor ani independenţa justiţiei a fost afectată. Liderul ALDE consideră că Renate Weber este o activistă a drepturilor omului.

477 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Weber este activist al drepturilor omului. Independenţa justiţiei din România a fost afectată în ultimii ani

Tăriceanu: Weber este activist al drepturilor omului. Independenţa justiţiei, afectată în ultimii ani

"Această instituţie (Avocatul Poporului-n.red.) poate să joace un rol din ce în ce mai important, mai ales în contextul în care în România ultimilor ani au fost înregistrate grave derapaje în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi pentru că independenţa justiţiei a fost afectată, atunci, invariabil, drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt cele care suferă şi Avocatul Poporului este inistituţia menită să apere aceste drepturi ale cetăţenilor, aşa încât cred că va trebui să joace un rol cât mai activ în această dezbatere publică care a fost distorsionată, s-a încercat discreditarea ei, dar cred că dacă România vrea cu adevărat să fie o ţară democratică şi liberă în care cetăţenii să poată trăi neîngrădit, fără ca să existe atmosfera care a domnit în ultimii ani, o atmosferă de gen Big Brother, de supraveghere, teroare, cătuşe, justiţie televizată, cred că Avocatul Poporului trebuie să joace un rol cât mai puternic în perioada care urmează", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la finalul plenului reunit al Parlamentului unde a fost votată Renate Weber ca nou Avocat al Poporului.

În contextul în care Renate Weber s-a pronunţat, la audierile din comisiile de specialitate, pentru restrângerea atribuţiilor Avocatului Poporului în zona dreptului de a sesiza CCR pe OUG şi ca această funcţie să se concentreze mai mult pe apărarea drepturilor şi libertăţilor individului, Tăriceanu a spus: "O cunosc pe doamna Renate Weber de foarte mulţi ani, ştiu care este activitatea profesională a domniei sale. Este un cunoscut activist al drepturilor omului şi cred că este în mod firesc să fie tentată să se aplece mai mult pe această componentă, dar sunt absolut convins că îşi va îndeplini în totalitate toate atribuţiile pe care i le conferă legea în privinţa exercitării mandatului de Avocat al Poporului".

În ceea ce priveşte campania anti - George Soros condusă de coaliţia PSD-ALDE în ultimii ani şi deţinerea de către Renate Weber a funcţiei de preşedinte a fundaţiei Soros din România, Tăriceanu a declarat că astfel de acuzaţii "nu au cel mai mic fundament".

"Cred că activitatea doamnei Weber este cunoscută, arhicunoscută, transparentă, aşa încât nu cred că acuzaţii de acest gen au cel mai mic fundament. Nu cred că se pot justifica astfel de acuzaţii. Renate Weber şi-a făcut datoria faţă de acest element fundamental care reprezintă drepturile cetăţeanului cu prisosinţă", a declarat Tăriceanu.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, miercuri, numirea Renatei Weber ca Avocat al Poporului. Propunerea acesteia pentru funcţie a fost făcută de către ALDE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici