Tîlvăr: Prezenţa militarilor SUA în ţara noastră contribuie la întărirea securităţii flancului estic

Prezenţa constantă a militarilor SUA în ţara noastră contribuie la întărirea securităţii flancului estic, susţine ministrul Apărării Angel Tîlvăr după o discuţie, avută marţi, cu noul şef al Gărzii Naţionale a Statului Alabama, generalul de brigadă David Pritchett.

119 afișări
Imaginea articolului Tîlvăr: Prezenţa militarilor SUA în ţara noastră contribuie la întărirea securităţii flancului estic

Tîlvăr: Prezenţa militarilor SUA în ţara noastră contribuie la întărirea securităţii flancului estic

Agenda întâlnirii de marţi a cuprins discuţii privind securitatea la Marea Neagră în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina. De asemenea, au fost abordate şi aspecte referitoare la cooperarea româno-americană în domeniul apărării, prin prisma Parteneriatului Strategic România-SUA şi Programului de Parteneriat Statal (SPP) cu Garda Naţională din Alabama, lansat în urmă cu mai mult de trei decenii.

Ministrul apărării naţionale a subliniat importanţa măsurilor de întărire a monitorizării şi securizării spaţiului aerian al României şi, implicit, al NATO, atât prin eforturi în plan naţional, cât şi prin cooperarea cu aliaţii, prioritatea maximă fiind siguranţa cetăţenilor.

„Apreciem angajamentul consistent al structurilor militare ale SUA dislocate în ţara noastră, precum şi cooperarea excelentă cu militarii români. Aceste elemente asigură consolidarea interoperabilităţii şi contribuie la întărirea securităţii flancului estic al spaţiului euroatlantic”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Programul de Parteneriat a fost iniţiat de SUA în urmă cu aproape 31 de ani, având ca scop sprijinul prin cooperare militară al ţărilor situate dincolo de fosta Cortină de Fier. În prezent, programul include parteneriate între 100 de naţiuni şi state americane, sub coordonarea Biroului Gărzii Naţionale al SUA. Programul urmăreşte creşterea interoperabilităţii şi a capacităţii de reacţie ale forţelor americane şi partenere pentru a putea răspunde unui spectru larg de provocări de securitate.

Cooperarea Armatei României cu Garda Naţională a statului american Alabama constituie un segment consistent al cooperării militare sub auspiciile parteneriatului strategic româno-american.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici