Tokes: Autonomia cerută de maghiari, o problemă internă a României

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes, a declarat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, unde a participat la şedinţa Consiliului Naţional Secuiesc, că autonomia cerută de comunitatea maghiară reprezintă, în primul rând, o problemă internă a României.

1 afișare
Imaginea articolului Tokes: Autonomia cerută de maghiari, o problemă internă a României

Tokes: Autonomia cerută de maghiari, o problemă internă a României

Tokes a spus jurnaliştilor prezenţi la acest eveniment că, aşa cum i-a propus şi preşedintelui Traian Băsescu, ar trebui să se formeze o masă rotundă reprezentativă între români şi maghiari şi să se ajungă la o înţelegere privind statutul comunităţii maghiare, respectiv al Ţinutului Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tokes susţine că, “din păcate”, clasa politică românească ţine la "tradiţia de omogenizare şi asimilare a regimului ceauşist, respectiv interbelic”, nefiind în stare să-şi revizuiască această politică.

În opinia preşedintelui CNMT, este clar că numai prin autonomie, prin înţelegere şi prin consens ar putea fi prevenite situaţiile de conflict şi reglementată situaţia minorităţilor dintr-o ţară.

Laszlo Tokes a subliniat, totodată, că pentru el declararea independenţei provinciei Kosovo are mesajul că, cel puţin în mod indirect, au fost recunoscute drepturile colective ale minorităţilor. Preşedintele CNMT a adăugat că, potrivit acestui statut de drepturi colective, şi comunitatea maghiară poate tinde spre autonomie.

În opinia sursei citate, autonomia reprezintă asigurarea dreptului unei comunităţi la autodeterminare în cadrul ţării, respectând suveranitatea şi integritatea ţării. Tokes a mai spus că secuii sunt oameni paşnici şi că maghiarii din Transilvania "nu s-au ridicat în mod violent împotriva asupririi nici în timpul lui Ceauşescu, nici în prezent", ci sunt un exemplu privind lupta paşnică pentru drepturile colective ale unei minorităţi.

Noul preşedinte al CNS, Izsak Balazs, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că CNS face din nou apel la autorităţile locale şi judeţene din secuime să iniţieze organizarea referendumurilor locale pentru autonomie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici