Tokes şi Szilagyi: Se înregistrează un fenomen de "purificare" a maghiarilor de la deconcentrate

Doi candidaţi la europarlamentare pe "lista solidarităţii", Tokes Laszlo şi Szilagyi Zsolt, susţin că "se înregistrează un fenomen de purificare" a liderilor maghiari de la deconcentrate, prin care se doreşte împiedicarea obţinerii autonomiei culturale de către minoritari.

18 afișări
Imaginea articolului Tokes şi Szilagyi: Se înregistrează un fenomen de "purificare" a maghiarilor de la deconcentrate

Tokes şi Szilagyi: Se înregistrează un fenomen de "purificare" a maghiarilor de la deconcentrate (Imagine: Mediafax Foto)

Cei doi au criticat, joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, schimbarea conducerii la serviciile deconcentrate, care a fost făcută prin OUG 37/2009.

Tokes Laszlo a declarat că cineva care nu înţelege de ce maghiarii din România au nevoie de autonomie culturală şi pe plan educaţional nu va înţelege nici ce înseamnă pentru ei dreptul a-şi conduce singuri sistemul educaţiei.

"Aşa cum nu se numeşte un creştin în fruntea bisericii musulmane, de exemplu, sau invers, tot aşa şi noi avem dreptul ca ungurii noştri să ne conducă", a afirmat Tokes, caracterizând situaţia ca un "fenomen de purificare a liderilor maghiari din România".

Tokes Laszlo şi Szilagyi Zsolt au spus că ar trebui organizat un protest al maghiarilor pe plan european.

"Nu trebuie să ne spună alţii de ce avem nevoie pe plan democratic, ci noi, care suntem atinşi de aceste probleme, trebuie să decidem în mod democratic de ce avem nevoie în România, ca să ne simţim ca acasă", a afirmat Tokes.

Potrivit acestuia, prin "fenomenul de purificare" a liderilor maghiari de la deconcentrate se doreşte împiedicarea obţinerii autonomiei culturale de către minoritari.

"Încă o dată vedem reconfirmată împiedicarea identităţii şi autonomiei culturale pentru comunităţile minoritare. Autonomia culturală este la cheremul şi la bunul plac al Guvernului", a conchis Tokes.

Ordonanţa privind deconcentratele este aplicată din 23 aprilie şi permite înlocuirea tuturor şefilor de servicii, notificarea fiind trimisă acestora în două zile pentru a respecta atât 30 de zile de preaviz, cât şi cele 32 zile din ordonanţă.

În acest an, UDMR şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) participă la alegerile pentru Parlamentul European pe o listă comună, pe aceasta aflându-se 43 de persoane.

În fruntea listei "lista solidarităţii maghiare" pentru alegerile europarlamentare se află preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, urmat de candidaţii Iuliu Winkler, Sogor Csaba, Szilagyi Zsolt şi Kovacs Peter.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici