Tomac: Atitudinea Budapestei în relaţia cu România este departe de a putea fi considerată amicală

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, vineri, că atitudinea Budapestei în relaţie cu România este departe de a fi amicală, PMP condamnând declaraţiile ofensatoare pe care directorul general al FGSZ, Kristof Terhes le-a făcut în legătură cu resursele naturale ale României.

664 afișări
Imaginea articolului Tomac: Atitudinea Budapestei în relaţia cu România este departe de a putea fi considerată amicală

Tomac: Atitudinea Budapestei în relaţia cu România este departe de a putea fi considerată amicală

"Ungaria a depăşit demult linia roşie a diplomaţiei europene. Atitudinea Budapestei în relaţie cu România este departe de a putea fi considerată amicală. Numeroasele provocări, acţiuni şi declaraţii ofensatoare la adresa ţării noastre ne plasează, mai degrabă, în pragul unui conflict tacit. (...) România nu este un sat fără câini, unde fiecare vine şi îşi manifestă frustrările. Doar respectul şi bunul simţ ne pot aşeza la masa dialogului, ca parteneri egali, care pot avea interese comune. Comportamentul trufaş al Ungariei nu poate decât să-i aducă deservicii", a declarat Eugen Tomac. într-un comunicat de presă remis de MEDIAFAX.

PMP solicită Guvernului Dăncilă să ia atitudine şi să sancţioneze declaraţiile pe care Kristof Terhes le-a făcut la adresa României şi cere autorităţilor române să prezinte strategia naţională de gestionare a exploatării resurselor naturale din Marea Neagră.

"Partidul Mişcarea Populară solicită Guvernului Dăncilă să ia atitudine la nivel diplomatic, sancţionând declaraţiile iresponsabile ale şefului FGSZ. În asemenea situaţii, MAE are obligaţia de a reacţiona imediat pentru a apăra interesele şi onoarea României. Totodată, PMP solicită autorităţilor române să prezinte public strategia naţională de gestionare a exploatării resurselor naturale din Marea Neagră. Românii au dreptul să ştie ce se întâmplă cu bogăţiile naturale ale ţării lor şi modul în care le sunt apărate interesele. Aceste bunuri, parte a patrimoniului naţional, trebuie să reprezinte garanţia independenţei României şi un suport pentru o dezvoltare durabilă", se mai arată în comunicatul de presă.

Reacţia PMP vine după ce Kristof Terhes, CEO al FGSZ, transportator maghiar de gaze, a ironizat România, susţinând că ţara noastră nu are ce să facă cu întreaga producţie de gaze din Marea Neagră, întrebând retoric "Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici