Tomac: Iohannis probabil s-a inspirat din modul de lucru al lui Tudorel Toader

Preşedintele PMP Eugen Tomac a declarat joi, referitor la motivaţia preşedintelui Klaus Iohannis pentru refuzul numirii miniştrilor propuşi de PSD pentru Transporturi şi Dezvoltare, că probabil acesta s-a inspirat din modul de lucru al ministrului Justiţiei Tudorel Toader privind procurorul general.

359 afișări
Imaginea articolului Tomac: Iohannis probabil s-a inspirat din modul de lucru al lui Tudorel Toader

Tomac: Iohannis probabil s-a inspirat din modul de lucru a lui Tudorel Toader

„Epopeea numirii noilor miniştri a ajuns la etapa cazierul. Uite cazierul, nu e cazierul. Probabil preşedintele Iohannis s-a inspirat de la modul de lucru al domnului ministru Tudorel Toader, pentru că ministrul j=Justiţiei, în războiul său cu procurorul general i-a scos întreaga mapa de candidat pentru acea funcţie la momentul respectiv. E un război politic între două instituţii care a ajuns la etapa aceasta - dosarul şina şi cazierul-. Cel mai probabil s-a inspirat din teoriile exprimate acum ceva timp de ministrul Justiţiei, care a intrat şi a început să verifice dosarele unor înalţi demnitari, începând de la războiul pe care îl are cu procurorul general”, a declarat pentru MEDIAFAX Eugen Tomac.

Preşedintele PMP a adăugat că PSD ar trebui să vină cu noi propuneri pentru cele două Ministere.

„Preşedintele nu poate rămâne în zona de notariat, care ia notă de ceea ce vrea Guvernul. S-a ajuns în acest război al procedurilor. Important e şi PSD să înţeleagă că din moment ce preşedintele nu vrea să îi numească pe cei doi, să vină cu alte propuneri pentru că aceste instituţii trebuie să funcţioneze, cu atât mai mult cu cât avem Preşedinţia Consiliului UE în curte şi vor exista deja şedinţe unde miniştri trebuie să se prezinte”, a completat Tomac.

Întrebat dacă există motiv de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, Eugen Tomac a susţinut că ar fi exagerat acest demers.

„Nu, ar fi o exagerare şi o aventură de nepermis în timpul Preşedinţiei Consiliului UE să avem o asemenea criză politică. Dar de la PSD te poţi aştepta de la orice. Am avut prim-ministru care şi-a dat demisia în timpul vizitei premierului Japoiniei. Ar fi de nepermis mai ales că vom avea alegeri prezidenţiale în mai puţin de 10 luni”, a conchis liderul PMP.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care explică de ce a refuzat numirile, precizând că documentaţia care însoţeşte propunerile de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici la Dezvoltare şi Transporturi este incompletă.

Şeful statului susţine că documentaţia e incompletă, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situaţia judiciară a unei persoane.

”Reţinând că nici Constituţia şi nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcţia de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiţiei prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, şi având în vedere dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora <în cazierul judiciar se ţine evidenţa persoanelor fizice şi a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale>, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situaţia judiciară a unei persoane, constatând că documentaţia care însoţeşte propunerea (respectiv copia cărţii de identitate şi curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului, vă aduc la cunoştinţă că, în continuare, propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condiţiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”, se arată în scrisoarea preşedintelui Iohannis adresată premierului Dăncilă.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat joi că PSD va sesiza CCR în această situaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici