Tomac publică un document care „îl irită pe ambasadorul rus”: Românii ştiu acum adevărul

Eurodeputatul Eugen Tomac a prezentat un document care arată că, de fapt, întregul demers de evacuare a tezaurului României la Moscova „a fost iniţiat şi orchestrat de către guvernul rus”: „Exact asta îl irită pe ambasadorul rus: faptul că românii ştiu acum adevărul”.

9352 afișări
Imaginea articolului Tomac publică un document care „îl irită pe ambasadorul rus”: Românii ştiu acum adevărul

Tomac publică un document care „îl irită pe ambasadorul rus”: Românii ştiu acum adevărul

„Reacţia Ambasadorului Kuzmin privind chestiunea tezaurului României aflat în Rusia nu trebuie să ne mire întrucât poziţia părţii ruse pare neschimbată de mai bine de un secol. Tonul, însă, arată că la Moscova acest subiect deranjează tot mai mult. De ce? În opinia mea, motivul este simplu. Kremlinul este deranjat profund că un document, pe care îl doreau ascuns pentru totdeauna de publicul român, nu mai este un secret bine păzit, ci o dovadă istorică clară care arată efectiv cum a ajuns tezaurul României la Moscova. iar acest document demonstrează, negru pe alb, cum ruşii au premeditat evacuarea întregului tezaur românesc”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

El afirmă că, „printr-un demers extraordinar al domnului Ilie Schipor, care a cercetat ani de zile în arhivele ruse tematica tezaurului, au fost descoperite documente care prezintă cu multă precizie cum a ajuns întregul tezaur al României în 1916 şi 1917 în Rusia” şi că toate documentele sunt publicate în volumul “Destinul tezaurului României. Argumentele din arhivele ruse”, volum ce a fost tradus recent în limba engleză, cu sprijinul Băncii Naţionale a României.

„Prezint mai jos unul dintre documentele cheie prin care putem observa că, de fapt, întregul demers de evacuare a tezaurului României la Moscova a fost iniţiat şi orchestrat de către guvernul rus. În acest document, descoperit în arhivele ruse, este prezentat demersul făcut de ministrul finanţelor al guvernului ţarist, Piotr Lvovich Bark, către Mihail Vasilevici Alekseev, şeful Statului Major General al Comandamentului Suprem rus, pe data de 28 octombrie 1916, prin care cerea să fie începute demersurile pentru a convinge autorităţile române să evacueze tezaurul BNR la Moscova. Aceasta este una dintre dovezile limpezi care demonstrează că întregul demers de a duce Tezaurul României la Moscova a fost o acţiune premeditată a guvernului rus. Exact asta îl irită pe ambasadorul rus: faptul că românii ştiu acum adevărul - un adevăr pe care trebuie să-l afle toată lumea”, adaugă Tom,ac.

Europarlamentarul PMP a publicat şi traducerea documentului.

„Scrisoarea nr. 496, transmisă - la 28 octombrie 1916 - de către P.L.Bark, ministrul rus de finanţe, generalului M.V. Alekseev, şeful Statului Major General al Comandamentului Suprem rus
Ministrul Finanţelor
F(oarte). Urgent
Strict confidenţial
Mult prea stimate Domn
Mihail Vasilevici!
Ca urmare a evenimentelor care au loc pe teatrul românesc, al acţiunilor militare şi - în legătură cu acestea - a unei posibile evacuări, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, a Bucureştilor, vă semnalez, Excelenţa Voastră, dacă nu ar fi oportună adoptarea măsurilor corespunzătoare în sensul protejării rezervei de aur a Băncii Naţionale a României.
În cazul în care împărtăşiţi acest punct de vedere, v-aş ruga cu supunere, Excelenţa Voastră, să nu ezitaţi ca - prin intermediul autorităţilor militare din România - să propuneţi Guvernului României serviciile noastre în ceea ce priveşte transportul aurului românesc în una din filialele Băncii de Stat, unde aceasta ar putea fi păstrat în viitor până la evenimente mai favorabile.
Totodată, întrucât organizarea unui asemenea transport necesită un anumit timp, aş ruga cu umilinţă, Excelenţa Voastră, ca - în cazul acordului Guvernului României privind propunerea noastră - să-mi comunicaţi acest lucru neîntârziat, pentru ca eu să transmit din timp instrucţiunile necesare pentru organizarea primirii aurului românesc la Iaşi şi transportarea în continuare a acestuia în interiorul Imperiului.
Cu umilinţă vă rog, Excelenţa Voastră, să primiţi asigurarea întregii consideraţii şi a sincerului devotament.
P. Bark
[semnătura olografă a autorului scrisorii]
28 Octombrie 1916
No 496
Excelenţei Sale
M.V. Alekseev”.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a spus că Rusia nu are de gând să returneze României tezaurul, că foştii parteneri români „continuă să scoată, cum se spune la noi, o pisică moartă de la naftalină”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici