Traian Băsescu: Am promulgat bugetul de stat pe anul 2014. Sunt convins că ACCIZA la carburanţi poate fi evitată complet

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că a promulgat bugetul de stat pe anul 2014, după cde Guvernul a fost de acord să amâne cu trei luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant. Traian Băsescu a menţionat, de asemenea, că îşi asumă explicarea, în ianuarie, în discuţiile cu FMI, a erorilor legate de creşterea accizei la carburant.

2315 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Am promulgat bugetul de stat pe anul 2014. Sunt convins că ACCIZA la carburanţi poate fi evitată complet

Preşedintele Traian Băsescu face o declaraţie de presă la ora 17.15

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Despre bugetul de stat şi acciza la carburanţi

- Vreau să informez că am promulgat bugetul de stat pe anul 2014. Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu trei luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant, motorină şi benzină. Faţă de 2,4 miliarde, cât era prevăzut în Bugetul de Stat venituri din această taxă, suspendarea aplicării pe trei luni înseamnă 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat, foarte mică în raport cu excesele din buget, şi care pot fi ajustate în foarte multe zone din Buget unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la Ministerul domnului Dragnea, de la Serviciul datoriei externe, de la minimalizarea unor încasări, cum e taxa pe stâlp.

- Sunt resurse foarte mari pentru ca această taxă barbară să nu fie introdusă.

- Obiectivul meu nu a fost legat de o confruntare, ci de a evita o greşeală. În opinia mea, în mod egal, atât Guvernul cât şi Fondul şi Comisia Europeană au greşit, încălcând excesiv, cu o taxă nenecesară consumul de motorină şi benzină. În acest sens, când va veni delegaţia FMI la Bucureşti, în ianuarie, îmi asum explicarea erorilor legate de creşterea accizei la carburant.

- Sunt convins că taxa poate fi evitată complet şi acesta va fi obiectul meu în discuţiile cu FMI. Eu nu voi valida nicio scrisoare către bordul Fondului în ceea ce priveşte introducerea acestei taxe.

- Toate partidele aflate la guvernare îşi construiesc bugetele, ca o tradiţie, cu gândul la susţinerea electorală de care au nevoie în an electoral. Nu au făcut-o numai acest guvern, au făcut-o cam toate, mai puţin cele aflate în criză. Este clar că bugetul trebuie să reflecte interesul naţional şi nu interesele de partid. Nu este de conceput ca în ziua de astăzi să impunem o taxă nenecesară, care generează creşteri de preţuri, la transport, la alimente, la orice, în viaţa cu zi cu zi, doar pentru că trebuie să creăm nişte resurse necesare baronilor locali. Baronii locali să privească cu multă atenţie şi îndrăzneală la fondurile europene, cu prioritate.

- Mă bucur că Guvernul a luat o decizie înţeleaptă, şi acest lucru creează premisele că colaborăm, Guvern şi Preşedinţie, pentru a obţine nişte condiţii realiste, favorabile ţării şi relansării creşterii economice în 2014, în discuţiile pe care le vom avea în ianuarie. Convingerea mea este că cele trei luni vor fi prelungite la «pentru totdeauna». Prima zi de introducere a taxei ar fi 1 Aprilie, deci sigur e o păcăleală, e o poantă.

- Eu i-am oferit ca garanţie premierului cuvântul de onoare.

- Reintroducerea acestei accize trebuie făcută în urma unei înţelegeri cu FMI şi UE. Deşi se ştia disputa internă pe această temă, cele două instituţii nu au reacţionat negativ sau şi-au menţinut neutralitatea. Reluăm discuţiile în ianuarie, când vine misiunea de evaluare a FMI. Niciodată nu voi aproba un mandat care prevede creşterea taxelor pe combustibil. Este dreptul meu constituţional. De ce? Nu pentru că nu vreau, ci pentru că văd bugetul, văd resursele şi îmi dau seama că nu este necesară introducerea acestei taxe suplimentare.

Despre modificările la Codul penal

- Îmi menţin punctul de vedere, că cei care ascund infractori nu au ce căuta în fruntea ţării.

Despre USL

- Nu cred în ruperea USL-ului. Cred că pot fi nişte jocuri de forţă, de aceea m-am bucurat că am ajuns la un acord cu premierul. Pentru că altfel riscam ca liberalii să plece de la discuţiile despre TVR şi să nu avem buget deloc. Nu se rup, dar se şicanează.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici