Traian Băsescu - Budha şi Emil Boc - albină, într-un tablou. Un senator PSD acuză PDL de cenzură pentru scoaterea operei dintr-o expoziţie

Un tablou cu Traian Băsescu pe post de Budha şi Emil Boc pe post de albină a fost scos dintr-o expoziţie a unor artişti plastici din Timişoara organizată pe holurile Consiliului Judeţean, faptul provocând reacţia PSD, care acuză PDL de cenzură.

518 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu - Budha şi Emil Boc - albină, într-un tablou. Un senator PSD acuză PDL de cenzură pentru scoaterea operei dintr-o expoziţie

Traian Băsescu şi Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Expoziţia cu titlul "Albina - simbol al hărniciei, eficienţei şi economisirii" a fost vernisată, vineri, la sediul Consiliului Judeţean Timiş, în contextul împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea Băncii Albina.

Pictorul Victor Gingiu a declarat că o lucrare semnată de el, care îl înfăţişează pe premierul Emil Boc în formă de albină, cărând, în zbor, o găleată cu miere dinspre un fagure care are forma României către Traian Băsescu, înfăţişat pe post de Budha levitând printre nori violet, a fost scoasă dintre lucrările expuse, deşi fusese aprobată iniţial.

"Lucrarea mea a fost acceptată de juriul expoziţiei, a fost panotată, apoi cineva din Consiliul Judeţean Timiş a dat-o jos din expoziţie. Nici nu îmi imaginam că o lucrare aşa de mică, 50 x 40 centimetri, poate isca atâtea valuri", a declarat Victor Gingiu.

Artistul a afirmat că se gândeşte să ofere lucrarea cadou preşedintelui Traian Băsescu.

Pe de altă parte, şeful Serviciului de Relaţii cu Publicul din CJ Timiş, Răzvan Hrenoschi, a declarat că lucrarea a fost retrasă de o comisie de selecţie formată din membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara.

"Comisia de selecţie a considerat că, nefiind semnată în momentul respectiv, nu îndeplineşte condiţiile să rămână. Comisia este formată din membri ai Uniunii Artiştilor Plastici şi tot uniunea a făcut şi regulamentul de expunere a lucrărilor. Ar fi stupid să facem noi (angajaţii CJ Timiş - n.r.) selecţia. Noi am pus la dispoziţie spaţiul şi îi lăsăm să expună ce vor şi când vor. Au mai fost lucrări cu caracter de caricatură care au fost expuse sau sunt expuse şi acum la Consiliul Judeţean Timiş", a afirmat Hrenoschi.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara, Ioan Szekernyés, a declarat că nu a fost vorba despre un motiv politic sau de altă natură,ci de faptul că lucrarea nu avea trecute pe spate datele de identificare şi deci nu s-a ştiut a cui este.

"Noi avem o colaborare cu CJ Timiş de mai mulţi ani şi până acum nu au fost probleme. S-a uitat juriul în primă fază doar la aspectul lucrărilor şi la nivelul acestora. Când s-a panotat, s-a observat că nu are datele de identificare. Pe spate ar fi trebuit trecute numele, titlul, dimensiunile. Nu s-a ştiut a cui e! Artistul plastic nu a respectat regulamentul. Nu a fost un motiv politic sau de altă natură", a declarat preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara, Ioan Szekernyés.

În replică, deputatul PSD Carmen Moldovan a remis, sâmbătă, un comunicat în care afirmă că "acţiunea PDL de a cenzura o expoziţie de artă de la Timişoara este un atac la adresa democraţiei".

În opinia acesteia, cenzura a devenit unul dintre principalele modalităţi de acţiune a celor din PDL faţă de tot ceea ce nu le convine.

"Cenzura de la Timişoara făcută de PDL, prin intermediul celor din CJ Timiş, trebuie sancţionată foarte dur. PDL încalcă dreptul la libertatea de exprimare, drept consfinţit prin Constituţie şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Nu trebuie să trecem cu vederea acest incident foarte grav pentru că riscăm să ne pierdem drepturile şi libertăţile pentru care mii de români şi-au pierut viaţa în 1989", a declarat Carmen Moldovan.

Carmen Moldovan este de părere că în perspectiva viitoarelor alegeri astfel de semnale sunt îngrijorătoare. "Ele ne arată că reprezentanţii puterii nu mai ţin cont nu doar de spiritul democratiei, dar nici de regulile sale formale", afirmă senatorul PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici