Traian Băsescu: Kovesi minte cu nonşalanţă.Nimeni nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu. Livia Stanciu a fost numită la CCR pentru că i-a făcut două servicii majore lui Klaus Iohannis

Fostul preşedinte Traian Băsescu a acuzat-o, duminică seara, pe Laura Codruţa Kovesi că minte în privinţa abuzului în serviciul care, în opinia fostului şef al statului, este definit incorect în Codul Penal şi a susţinut că nimeni nu a cerut dezincriminarea infracţiunii, ci redefinirea acesteia.

6055 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Kovesi minte cu nonşalanţă.Nimeni nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu. Livia Stanciu a fost numită la CCR pentru că i-a făcut două servicii majore lui Klaus Iohannis

Băsescu: Kovesi minte cu nonşalanţă; Nimeni nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu. Livia Stanciu a fost numită la CCR pentru că i-a făcut două servicii majore lui Iohannis (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

”Este, pentru mine, şocantă declaraţia doamnei Koveşi. Eu n-am văzut încă un înalt demnitar al statului român să mintă cu atâta nonşalanţă. Deci doamna Koveşi vorbeşte de dezincriminarea abuzului în serviciu, or nimeni nu a cerut asta. (...) Este o mare minciună pe care doamna o spune public”, a declarat Traian Băsescu într-o emisiune la România TV.

El a mai spus că România are în Codul Penal o definiţie incorectă a abuzului în serviciu, care permite ”abuzul procurorilor şi a judecătorilor”.

”Propun o definiţie corectă (a abuzului în serviciu - n.r.) pentru că niciun funcţionar n-o să ştie când este defectuoasă acţiunea lui. Dacă am avea o justiţie responsabilă ar constata două lucruri: că avem o definiţie în Codul Penal care e proastă, iar definiţia corectă tot într-o lege românească o avem, care este Convenţia naţiunilor unite împotriva corupţiei pe care România a ratificat-o şi care la art.19 dă definiţia abuzului în serviciu. Ce face în ziua de azi întrece orice măsură. Avem o definiţie defectuoasă în Codul Penal care permite arestări pentru că aşa vor muşchii procurorului şi avem Legea 365 care a ratificat Convenţia de la New York împotriva corupţiei şi mă tem că este un abuz în serviciu al procurorilor când au o convenţie care, conform Constituţiei, este aplicabilă prioritar faţă de legislaţia naţională, nu o aplică în litera şi în spiritului ei”, a mai spus Băsescu.

În opinia fostului preşedinte al României, nimeni nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu, ci doar definirea mai clară a acestuia.

”Dacă nu eu, poate a cerut-o Tăriceanu, poate a cerut-o Ponta şi nu ştiu eu, poate a cerut-o Dragnea, dar este o mare minciună pe care doamna o spune public. Nimeni nu a vorbit de dezincriminare. Eu cred că abuzul în serviciul poate să rămână. România are în Codul Penal o definiţie incorectă a abuzului în serviciu, care permite abuzul procurorilor şi al judecătorilor. Cum poţi să acuzi de abuz în serviciu pe o definiţie neclară”, a mai spus fostul şef al statului.

Curtea Constituţională urmează să se pronunţe, miercuri, 15 iunie, asupra excepţiei de neconstituţionalitate privind articolul din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu. Excepţia a fost ridicată de fostul şef DIICOT Alina Bica, trimisă în judecată pentru corupţie.

Băsescu: Livia Stanciu a fost numită la CCR pentru că i-a făcut două servicii majore lui Iohannis

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică seara, că numirea Liviei Stanciu ca judecător CCR este un semn de bunăvoinţă din partea preşedintelui Iohannis, pentru două servicii pe care Stanciu i le-a făcut şefului statului în dosarul privind incompatibilitatea şi cel privind casele.

"Cred că este o greşeală numirea dânsei acolo. Eu ştiu despre această doamnă câteva lucruri care m-au impresionat neplăcut în al doilea mandat, este adevărat – după ce am plecat, când a început spoectacolul cătuşelor", a declarat Traian Băsescu, la România TV.

El a spus că, în opinia sa, Livia Stanciu ar fi fost astfel răsplătită pentru "serviciile majore" pe care i le-ar fi făcut lui Iohannis în dosarul în care preşedintele a fost acuzat de incompatibilitate, înainte de alegeri, şi cel privind proprietăţile sale.

"Dânsa a fost numită în primul rând pentru că i-a făcut două servicii majore lu Iohannis. Unu – nu l-a declarat incompatibil înainte de campania electorală sau chiar în timpul campaniei. Doi: prin influenţă, iacă un proces pierdut definitiv pentru o casă cu fals constat de judecători este trimis la o curte de apel mai binevoitoare sau controlată. De ce s-a ales Curtea de Apel Argeş?", a spus Traian Băsescu.

El a amintit şi de cazul Rarinca, un alt motiv pentru care nu ar fi numit-o pe Livia Stanciu judecător la CCR.

"Nu zic că au fost negocieri. Eu zic că e mulţumirea lui Iohannis că l-a scos din belea de două ori. O dată putea să nu mai fie preşedinte dacă se judeca la timp solicitarea ANI. Eu zic ca da (că îi datorează mandatul – n.r.) şi această chestiune care s-a întâmplat doar pentru două persoane – rejudecarea unei hotărâri definitive, în cazul Rarinca şi în cazul casei lui Iohannis. În mod cert e un semn de mulţumire pentru bunăvoinţă", a adăugat Băsescu.

El a mai spus că nu o acuză pe Livia Stanciu de lipsă de profesionalism. "La dânsa problema e legată de caracter, adică pentru o funcţie a făcut rabat de la lege", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a numit-o, săptămâna trecută, pe Livia Stanciu judecător la Curtea Constituţională. În prezent, preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Stanciu îşi va începe mandatul la CCR în iulie, odată cu reînnoirea Curţii. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici