Traian Băsescu şi regele Iordaniei au discutat despre cooperarea economică în Irak

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a discutat cu suveranul iordanian despre posbilitatea ca firme româneşti şi iordaniene să acţioneze pe piaţa irakiană.

27 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu şi regele Iordaniei au discutat despre cooperarea economică în Irak

Regele Abdullah al iordaniei şi Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Băsescu a spus că a discutat cu regele Abdullah al II-lea al Regatului Iordaniei perspectivele de cooperare în Irak "după ce trupele se vor retrage, dar chiar şi înainte".

"Am discutat posibilitatea ca firme româneşti şi iordaniene să acţioneze pe piaţa irakiană considerând, şi majestatea sa şi eu, că a sosit momentul ca implicarea economică să devină primordială în Irak", a spus Băsescu.

Pe de altă parte, el a subliniat că Iordania este un partener tradiţional al României.

"11.000 de iordanieni s-au instruit în România, acum sunt în poziţii solide în ţara lor şi România are o poartă deschisă oricând în Iordania", a spus preşedintele Băsescu.

El a menţionat că în discuţiile de la Cotroceni au fost analizate situaţia din Orientul Mijlociu, problema palestiniano-israeliană, situaţia din Iran, cooperarea în Afganistan şi perspectivele cooperării dintre Iordania şi Uniunea Europeană.

Şeful statului român i-a mulţumit omologului său iordanian pentru facilităţile oferite comunităţii româneşti din Iordania.

La rândul său Regele Abdullah al II-lea a spus că România reprezintă pentru Iordania o poartă către Europa de sud-est şi către Comunitatea Europeană. El a remarcat că singura ambasadă iordaniană din această regiune este cea de la Bucureşti, fapt care, în opinia şefului statului iordanian, are o semnificaţie deosebită.

Suveranul iordanian a spus că la întâlnire a discutat cu preşedintele României despre nevoia urgentă de pace şi securitate în Orientul Mijlociu.

"Am subliniat rolul important pe care Uniunea Europeană îl poate juca în facilitarea reluării negocierilor pentru găsirea unei soluţii, singura care poate aduce pace şi stabilitate în Orientul Mijlociu", a spus regele Iordaniei.

El a adăugat că iniţiativa arabă de pace oferă o oportunitate fără precedent pentru rezolvarea conflictului şi demonstrează voinţa arabă pentru o pace stabilă şi îndelungată în zonă.

"Israelul trebuie să se decidă dacă vrea să observe această oportunitate şi să fie integrat în regiune sau dacă vrea să rămână «fortăteaţa Israel» şi să ţină Orientul Mijlociu ostatic în conflict", a spus suveranul iordanian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici