Traian Ungureanu: În următoarele luni vom putea discuta tot mai detaliat despre Mişcarea Populară

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a declarat, joi, că în următoarele luni se va putea discuta din ce în ce mai detaliat despre Mişcarea Populară, menţionând că speră ca la o astfel de mişcare să nu se facă o olimpiadă de vicepreşedinţi.

249 afișări
Imaginea articolului Traian Ungureanu: În următoarele luni vom putea discuta tot mai detaliat despre Mişcarea Populară

Traian Ungureanu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Traian Ungureanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că ar trebui să existe Mişcarea Populară, arătând că "o formă de organizare la dreapta este absolut normală, logică şi chiar previzibilă".

El a menţionat că în stânga s-a produs "o cumulare" USL, care, în opinia sa, "este o colecţie de contradicţii" şi că există potenţial pentru o formă de organizare la dreapta.

"Există potenţial pentru aşa ceva şi în politică potenţialul se fructifică. Cred că în următoarele luni vom putea discuta din ce în ce mai detaliat", a precizat Traian Ungureanu.

Întrebat cine ar putea să fie liderul acestei mişcări, Ungureanu a arătat că "mişcarea trebuie să se pună în mişcare mai întâi şi pe urmă să se vadă care sunt oamenii, precizând că speră să nu se facă olimpiadă de vicepreşedinţi".

"Mişcarea trebuie să se pună în mişcare ea întâi şi pe urmă să vedem cine sunt oamenii care vor să intre în ea, cu ce anvergură şi cu ce poziţie. Sper să nu facem o olimpiadă de vicepreşedinţi. Sper să fie un spaţiu al dreptei, atât pe dezbatere, cât şi politic, politic înseamnă alegeri", a precizat Traian Ungureanu.

El nu a putut să spună când ar trebui făcută această Mişcare Populară, arătând doar că aceasta "trebuie făcută la timp, adică la timp înseamnă de acum înainte".

"Nu cred că e un principiu sănătos să programezi apariţia unei mişcări, după alegeri şi după aceea să susţii că este o mişcare naturală. Nu cred că mişcarea despre care vorbim va apărarea după alegeri. Nu ştiu, nu cred că e vital să stabilim acum ziua, ora şi locul în care va fi lansată. Componenţa ei va fi hotărâtă de interesul arătat de organizaţii, asociaţii, partide, care încearcă să intre sau sunt sincer interesate de crearea unei forţe de dreapta", a precizat Traian Ungureanu.

El crede că Mişcarea Populară "presupune o colaborare electorală".

"Eu cred că presupune o colaborare electorală dacă în ea intră şi forţele politice care se vor prezenta la alegeri", a spus Ungureanu.

El a arătat că, dacă mişcarea este făcută până în alegerile locale, atunci va exista un gen de colaborare electorală la alegerile locale, iar, dacă nu este făcută până în alegerile locale, atunci colaborarea va exista la alegerile generale.

Întrebat dacă din această Mişcare Populară ar trebui să facă parte şi UNPR, Traian Ungureanu a răspuns: "De ce nu? Dacă şi UNPR e de acord".

El a precizat că nu vorbeşte despre o înfrăţire a UNPR cu PDL, ci despre "o posibilă colaborare".

Traian Ungureanu a mai fost întrebat dacă din Mişcarea Populară ar putea să facă parte Gigi Becali, el precizând că acesta "a mai făcut încercări de apropiere" de PDL.

"Gigi Becali a mai făcut încercări de apropiere de noi, fie în termeni pragmatici, pentru raţiuni de tactică politică şi electorală, fie în termeni, a crezut el, ideologici. Noi discutăm. Dacă Gigi Becali va trece printr-o evoluţie ideologică, vom vedea. Deocamdată e linişte", a răspuns Traian Ungureanu.

Răspunzând unei întrebări similare referitoare la Raed Arafat, el a spus că acesta este un om capabil, cunoscut.

"Dacă domnul Raed Arafat şi alţi specialişti, buni profesionişti, cred că au deschidere pentru plasarea într-o mişcare generală de dreapta. Da. De ce nu?", a precizat Traian Ungureanu.

El a precizat că este prea devreme să vorbească despre sigla sau culorile pe care ar trebui să le aibă Mişcarea Populară.

"Ca siglă eu aş pune ceva de neuitat, dar încă nu pot să-mi aduc aminte. E prea devreme să vorbim despre siglă sau culori", a adăugat Traian Ungureanu.

Mişcarea Populară pe care PDL intenţionează să o creeze ar putea cuprinde partide precum PNŢCD şi ecologiştii, iar sigla şi culoarea acestei mişcări ar putea fi inima şi, respectiv, verde sau albastru, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Democrat-liberalii consideră că sunt compatibili cu PNŢCD şi cu ecologiştii pentru a forma Mişcarea Populară, având în vedere că PNŢCD este membru PPE, ca şi PDL, iar componenta de mediu pe care o aduc ecologiştii este importantă, au precizat sursele citate.

Potrivit surselor MEDIAFAX, unii democrat-liberali ar considera oportună cooptarea în Mişcarea Populară a UNPR, însă alţii sunt de părere că, din punct de vedere doctrinar, în acest moment PDL nu este compatibil cu acest partid.

Democrat-liberalii doresc crearea Mişcării Populare, de centru-dreapta, pentru a fi o contrapondere la USL, care este de stânga. În acest sens, conducerea PDL a lansat organizaţiilor locale un sondaj privind modul în care ar reacţiona electoratul la schimbarea siglei şi culorii partidului, fără să dea o variantă.

Dacă se va face această alianţă, vor fi schimbate sigla şi culoarea pe care o au PDL acum, una dintre variante pentru siglă fiind "inima", simbolul PPE. Pentru culoarea acestei alianţe se ia în calcul verde sau/şi albastru, au mai spus sursele citate.

De altfel, culorile verde şi albastru au fost folosite de Organizaţia de Tineret a PDL, la Şcoala de vară pe care au organizat-o tinerii democrat-liberali anul trecut, sub sloganul "Smart&Right".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici