Turcan, despre demisiile în alb ale miniştrilor: E cămătărie politică; PSD ar trebui exclus din PES

Faptul că liderul PSD Liviu Dragnea a luat demisiile în alb ale premierului şi miniştrilor din Guvernul Grindeanu reprezintă un act de „cămătărie politică", care ar trebui să ducă la excluderea PSD din PES, a precizat, duminică, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

225 afișări
Imaginea articolului Turcan, despre demisiile în alb ale miniştrilor: E cămătărie politică; PSD ar trebui exclus din PES

Turcan, despre demisiile în alb ale miniştrilor: E cămătărie politică; PSD ar trebui exclus din PES

„Totuşi, cred că nu trebuie trecut cu vederea un fapt de o gravitate excepţională. Să iei demisia în alb primului-ministru al Guvernului României şi întregului Guvern, votaţi de Parlament, este nu doar o încălcare flagrantă a democraţiei ci un act de cămătărie politică. În ce altă ţară membră a Uniunii Europene şeful de partid ia ostatic un Guvern întreg asupra căruia exercită un şantaj permanent?”, a scris Turcan pe Facebook.

„Ar trebui să indice domnul Dragnea în ce ţări mai există o asemenea situaţie. E un model al stângii europene sau domnul Dragnea s-a inspirat din filmul La Piovra? Cui a mai luat astfel de jurăminte de supunere domnul Dragnea? Comisarului european Corina Creţu, euparlamentarilor PSD? Ar trebui să ştim toate aceste lucruri. În mod normal, un astfel de comportament ar trebui să ducă la excluderea PSD din Partidul Socialist European”, a adăugat Turcan.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, vineri, că toţi miniştrii, inclusiv premierul Sorin Grindeanu, au depuse la partid demisiile în alb încă din momentul formării Cabinetului, el menţionând că nu are de gând să le activeze, întrucât nu i se pare o procedură corectă.

Solicitat să comenteze declaraţia ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, potrivit căreia demisia sa în alb se află la PSD de când a preluat mandatul, şi întrebat dacă şi ceilalţi miniştri au procedat la fel, Dragnea a răspuns că toţi miniştrii au depus astfel de demisii în alb, într-un "moment de efuziune", când s-a format Cabinetul.

„Toţi (au depuse demisiile în alb, n.r.) atunci când şi-au primit mandatele. Nici nu ştiu unde sunt depozitate aceste demisii în alb. Ei au făcut gestul ăsta, dar eu nu le folosesc”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă şi premierul Grindeanu are depusă demisia în alb, Dragnea a răspuns afirmativ.

„Din câte am auzit, da (şi Grindeanu, n.r.) dar eu nu le folosesc pentru că nu cred că asta e o procedură corectă. Adică nu mă duc şi le iau din sertar şi le pun data. Eu nu procedez aşa. Am mai avut un caz de genul ăsta...”, a spus Dragnea.

„Nu mă interesează acele demisii în alb. Cine vrea să-şi dea demisia - trebuie să fie un act asumat şi explicat, nu o demisie lăsată în alb care este activată”, a spus Dragnea.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit, sâmbătă seara, la România Tv, de existenţa unui "legământ nescris" între miniştri, la momentul preluării mandatului.

„Dar colegii noştri învestiţi de CExN pentru a ne reprezenta în Guvern au făcut un legământ nescris - pentru că nu le-a dat nimeni o foaie de hârtie să scrie - a fost o înţelegere tacită, o abordare de moralitate. În momentul în care ai o misiune politică, iar partidul consideră că nu-l mai reprezinţi suficient de bine, asta nu înseamnă că ne certăm, că ne despărţim, dar pe acea componentă poate este de preferat un alt coleg. E moral să accepţi acea decizie fără resentimente, nu să te duci să ceri <<spatele >> şi să ceri sprijinul în altă parte”, a subliniat Firea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici