Ucraina a ratificat Convenţia de la Istanbul

  • Parlamentul ucrainean a ratificat Convenţia de la Istanbul, luni, informează KyivPost.
  • 259 de deputaţi au fost „pentru”.
  • Este primul document de acest fel adoptat de către statul ucrainean.
2684 afișări
Imaginea articolului Ucraina a ratificat Convenţia de la Istanbul

FOTO Zhenya Oliinyk / Irina Kostyshina

Un pas în faţă pentru Ucraina şi cetăţenele sale, dar şi pentru mult dorita integrare în UE. Ucraina se alătură, luni, celor 34 de state membre care au ratificat Convenţia de la Istanbul, conform KyivPost.
 
În 2011, Ucraina era printre primele ţări semnatare. Însă decizia finală, cea a ratificării, a durat ani şi a însemnat multe discuţii publice între autorităţi, politicieni şi societatea civilă. 
 
Zelenski a depus pe 18 iuni documentele necesare pentru ratificarea Convenţiei.  
 
Convenţia de la Istanbul sau Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei şi a violenţei în familie, este cel mai amplu instrument juridic internaţional prin care statele sunt obligate să-şi angajamente de jure şi de facto privind prevenirea şi combaterea violenţei asupra femeilor. 
 
Convenţia de la Istanbul recunoaşte violenţa faţă de femei ca fiind o manifestare a relaţiilor de putere inegale, o încălcare a drepturilor omului şi o formă de discriminare a femeilor. Aceasta oferă instrumente practice pentru a asigura protecţia femeilor şi fetelor, siguranţa şi bunăstarea acestora, condiţii sine qua non pentru atingerea egalităţii între femei şi bărbaţi. 
 
Ţările care adoptă Convenţia trebuie să treacă la „infracţiuni” şi să pedepsească forme de violenţă nerecunoscute sau bagatelizate deseori, precum urmărirea, hărţuirea stradală, abuzul psihologic, căsătoriile forţate, sterilizarea forţată şi avortul forţat.
 
 Rămân însă 11 state europene care nu au ratificat încă documentul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici