Ucraina revitalizează canalul Bâstroe ca o rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene, potrivit unui comunicat postat astăzi

Subiectul Bâstroe revine după ce într-un comunicat Ministerul Dezvoltării Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii din Ucraina menţionează dorinţa de a revitaliza canalul Bâstroe ca o rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene.

915 afișări
Imaginea articolului Ucraina revitalizează canalul Bâstroe ca o rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene, potrivit unui comunicat postat astăzi

Ucraina revitalizează canalul Bâstroe ca o rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene, potrivit unui comunicat postat astăzi

După ce trasportul de cereale pe cale terestră a fost blocat de mai multe state vecine, iar trasportul pe Marea Negră este în pericol din cauza neînţelegerilor prind prelungirea acordului mediat de Turcia şi de Naţiunile Unite, Ucraina caută să mărescă capacitatea de trasport pe Dunăre.

Porturile de pe Dunăre sunt esenţiale pentru exporturile ucrainene de produse agricole, a declarat vineri un oficial ucrainean de rang înalt.

"Fără îndoială, zona Dunării a devenit un element critic al securităţii alimentare globale în faţa funcţionării limitate a porturilor maritime din Marea Neagră (...) În acest fel, revitalizăm canalul Bâstroe ca o rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene", se precizează într-un comunicat emis de Ministerul Dezvoltării Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii din Ucraina.

Ucraina speră că o adâncire a canlului Bâstroe ar duce la o creştere cu 500.000 de tone lunar a traportului de cereale.

vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat, potrivit Reuters, că lucrările de săpătură la canal sunt "operaţionale" şi că Ucraina "revigorează canalul Bâstroe ca o rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene".

Declaraţiile vin după ce vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, s-a întâlnit cu o delegaţie a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) condusă de preşedintele băncii, Odile Renaud-Basso.

"Conversaţia s-a axat pe punerea în aplicare a proiectelor comune de reconstrucţie şi pe oportunităţile de extindere a cooperării în dezvoltarea "Danube Port Cluster. Vedem perspectiva de cooperare în ceea ce priveşte dezvoltarea Danube Port Cluster. Ne-am început activitatea anul trecut. Royal HaskoningDHV, o firmă internaţională de consultanţă în inginerie, a elaborat o listă de măsuri pentru creşterea capacităţii porturilor dunărene, ca parte a unui proiect pilot comun între minister şi BERD, care se referă la investiţii, modificări operaţionale şi de reglementare în Ucraina, Moldova şi România", se precizează într-un comunicat emis de Ministerul Dezvoltării Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii din Ucraina.

Documentul şi declaraţiile lui Oleksandr Kubrakov vin în timp ce în România se aşteptă rezultatele măsurătorilor făcute pe Canalul Bâstroe. Măsurători ce trebuie să stabilescă dacă lucrările de pe el au produs efecte negative asupra braţului şi a Deltei în asamblu.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, azi, referindu-se la măsurătorile pe Canalul Bâstroe, că în 18 aprilie a trimis solicitare către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) să discute cu autorităţile ucrainene despre transferul datelor măsurătorilor făcute de experţi ucraineni către autorităţile române.

“Ei trebuie să ne transmită şi noi lor datele brute. Dacă doresc interpretarea pe care noi am făcut-o pe sectorul nostru nu avem niciun fel de problemă să trimitem şi acea interpretare. Doar că în acest moment sau în momentul în care vom primi aceste date la Ministerul Transporturilor – şi nu neapărat ministerul, cât AFDJ-ul – vor fi interpretate, vor fi prezentate, cred că alte structuri ale statului român, că vorbim de Ministerul Mediului sau că vorbim de Ministerul Afacerilor Externe, în funcţie de aceste date, să prezinte şi ei nişte concluzii. Noi nu putem face decât să interpretăm sec aceste date. AFDJ-ul să interpreteze sec aceste date pe care sper să le vom primi în perioada următoare prin MAE de la colegii din Ucraina. (…) E normal să păstrăm acest dialog cu ucrainenii şi să încercăm să prezentăm datele întregi. Că vorbim de Chilia până la kilometrul 22, de la 11 la 22 au măsurat ei, după care pe braţul Solomonov au intrat ei şi pe Bâstroe, nu cred că e corect, haideţi să se prezinte ca un tot unitar”, a transmis ministrul Transporturilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici