UDMR va ataca decizia prin care s-a anulat mandatul de deputat al lui Koto Joszef

UDMR va ataca decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a anulat mandatul de deputat obţinut de Koto Jozsef (UDMR) în circumscripţia 43 din străinătate, a declarat, duminică, preşedintele formaţiunii, senatorul Marko Bela.

12 afișări
Imaginea articolului UDMR va ataca decizia prin care s-a anulat mandatul de deputat al lui Koto Joszef

UDMR va ataca decizia prin care s-a anulat mandatul de deputat al lui Koto Joszef (Imagine: Mediafax Foto)

"După părerea noastră instanţa nu are dreptate, sistemul de redistribuire face posibil ca persoane care în colegiul respectiv au primit mai puţine voturi decât alţii, în alte colegii, totuşi să dobândească un mandat, că în totalitate numărul voturilor acoperă numărul mandatelor şi aşa este şi în cazul UDMR. Dacă noi am fi privaţi de acest mandat, acest lucru ar însemna că am primit mai puţine mandate decât voturile date la nivel naţional", a argumentat Marko Bela.

Preşedintele UDMR a spus că, după ce un deputat a fost validat şi a depus jurământul, instanţa nu mai poate anula mandatul respectiv întrucât, potrivit textului Constituţiei, un mandat se pierde numai în urma demiterii, demisiei, decesului sau unei incompatibilităţi.

"Alte posibilităţi când un mandat s-ar pierde nu există, după Constituţie. Bineînţeles că vom face contestaţie şi vom ataca această decizie şi în instanţă", a spus Marko Bela.

Potrivit sursei citate, atitudinea consilierului judeţean din Mureş Benedek Imre, care a înaintat acţiunea judecătorească în urma căreia mandatul UDMR a fost anulat, a creat prejudicii în acest caz, dar şi în campanie, astfel că uniunea ar fi putut avea "şi alte motive" pentru excluderea acestuia din UDMR.

"Consiliul Permanent al UDMR a fost de acord cu decizia organizaţiei judeţene şi l-a exclus din UDMR pe domnul Benedek Imre, care în instanţă a atacat un mandat al UDMR. (...) În continuare, domnul Benedek va putea face fel şi fel de declaraţii. Trebuie să vă spun că atitudinea domniei sale ne-a dăunat foarte mult şi în cursul campaniei, deci în cazul acestei decizii motivul a fost bineînţeles hotărârea instanţei, dar am fi putut să avem şi alte motive", a spus Marko Bela.

De cealaltă parte, Benedek a declarat presei că va contesta atât excluderea sa din UDMR, cât şi hotărârea instanţei, care, anulând mandatul lui Koto, nu i-a acordat unul lui.

Benedek Imre a afirmat că experţii care au lucrat în campania sa au depistat neregulile legate de atribuirea mandatelor, dar conducerile locale, judeţene şi naţionale ale UDMR nu au răspuns acestor sesizări. Mai mult, Benedek a spus că a avut impresia că reprezintă interesele UDMR şi ale mureşenilor, prin încercarea de a obţine un mandat.

"Am întrebat tot timpul ce e de făcut, nu mi-a dat nimeni niciun răspuns. Am pornit acţiunea, am considerat că este de datoria mea. Curtea de Apel a găsit această neregulă şi va fi finalizată la cele mai înalte foruri competente. Nu am pornit acţiunea împotriva UDMR, n-am pornit-o împotriva deputatului desemnat, îl respect pe acest domn, am pornit-o împotriva BEC, care, am constatat - nu eu, mai mulţi - că a făcut o greşeală", a spus Benedek Imre.

El a calificat drept "o greşeală" excluderea sa din UDMR, susţinând că este dreptul elementar al fiecărui om, chiar şi al unui criminal, să fie ascultat înainte să se ia o decizie.

"Acest lucru nu s-a întâmplat şi pentru acest lucru voi depune contestaţie, voi face toate demersurile pentru a obţine adevărul şi dreptate. Demiterea este nelegală, pentru că n-a fost convocată şedinţă", a spus Benedek, susţinând că face parte din Biroul Permanent şi ar fi trebuit convocat.

Întrebat ce interese va reprezenta, dacă până la urmă instanţa îi va atribui un mandat, Benedek a răspuns că va reprezenta interesele celor care l-au votat, fie ei români sau maghiari.

"UDMR reprezintă interesele cetăţenilor României de origine maghiară, nu poţi să mă excluzi din această uniune, care nu este un partid. Probabil că voi reveni şi probabil că voi reprezenta, dacă va fi cazul, asta depinde de instanţele judecătoreşti, membrii comunităţii maghiare şi de ce nu cele ale comunităţii româneşti, pentru că şi românii m-au votat. Deocamdată, vom porni o contestaţie, vom porni un proces care, până nu se soluţionează, nu se poate face nimic. Am drept de recurs şi acest drept îl voi folosi", a spus Benedek.

Koto Jozsef s-a declarat, la rândul său, "satisfăcut" de sprijinul UDMR, arătând că mandatul său este unul deosebit de important şi că va reprezenta comunitatea care l-a ales, mai ales în problemele de învăţământ, având în vedere că a fost ales vicepreşedinte al Comisiei de învăţământ de la Cameră.

"Mandatul disputat în aceste zile mă încredinţează să reprezint interesul românilor, al tuturor cetăţenilor români care trăiesc în diaspora. Mă gândesc că e un mandat deosebit de important. E o situaţie clară. Uniunea este de partea mea, a fost exclus din rândul Uniunii omul care a contestat mandatul, deci eu din acest punct de vedere am siguranţa şi satisfacţia că în spatele meu se ascunde înteaga comunitate şi tot ce vreau să fac înseamnă că reprezint comunitatea", a spus Koto.

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia, a spus, la rândul său, că nu ştie la ce se referă Benedek când susţine că a fost exclus în mod ilegal şi că, dacă acestuia i se va atribui un mandat de către instanţă, organizaţia judeţeană a UDMR va decide ce se va face.

"Atunci când înaintea începerii acestei şedinţe am avut şedinţa Consiliului Permanent, am avut şi procesul-verbal al comisiei care a analizat şi l-a exclus pe domnul doctor Benedek. Aşa că, practic, există procesul-verbal, este semnat de membrii acestuia, nu ştiu la ce se referă domnul Benedek că este ilegal. Prima dată va trebui să decidă organizaţia judeţeană ce va face, în cazul în care el, folosindu-se de cadrul legal existent, va avea câştig de cauză. Având în vedere procedura şi având în vedere cadrul legislativ pe baza căruia lucrăm, nu este decizia noastră ce se va face", a spus Biro.

Biro a admis ce a spus Benedek referitor la faptul că el nu a dat în judecată UDMR, ci Biroul Electoral Central, însă a subliniat că, prin acţiunea sa, acesta a adus prejudicii UDMR.

"Aşa este, dar prin fapta lui, prin această dare în instanţă a BEC, practic a cauzat un efect sau a dus la un efect negativ în ceea ce priveşte UDMR, pentru că suntem pe cale să pierdem un mandat. Deci prejudiciul creat pentru UDMR Mureş, respectiv UDMR per ansamblu, este simţitor, este ceva dovedit", a spus Biro.

Întrebată dacă este posibil să se piardă mandatul lui Koto, Biro a răspuns: "Sper să nu, dar nu se poate exclude, în momentul de faţă, această posibilitate".

Curtea de Apel Bucureşti a anulat, vineri, mandatul de deputat obţinut de UDMR în circumscripţia din străinătate, al lui Koto Jozsef, în urma dosarului deschis de candidatul UDMR din circumscripţia 2 Târgu Mureş, Benedek Imre Şandor, contra Biroului Electoral Central.

Citeşte şi:

Mandatul UDMR în străinătate, obţinut cu 34 de voturi, anulat de Curtea de Apel

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici