Udrea: Acuzaţiile comisiei denotă rea-credinţă, scopul a fost compromiterea unui ministru PDL

Acuzaţiile formulate de comisia de anchetă denotă rea-credinţă şi un comportament abuziv şi ilegal al membrilor acesteia, care au avut ca unic scop compromiterea unui ministru PDL în perspectiva alegerilor prezidenţiale, chiar şi prin nereguli inventate, a afirmat ministrul Turismului, Elena Udrea.

134 afișări
Imaginea articolului Udrea: Acuzaţiile comisiei denotă rea-credinţă, scopul a fost compromiterea unui ministru PDL

Udrea: Acuzaţiile comisiei denotă rea-credinţă, scopul a fost compromiterea unui ministru PDL (Imagine: Ovidiu Andrei/Mediafax Foto)

Într-o declaraţie susţinută la sediul Guvernului, ministrul a denumit comisia de anchetă ca fiind "Comisia Vanghelie" condusă de Ludovic Orban şi care şi-a îndeplinit misiunea pentru care a fost înfiinţată de PSD şi PNL, respectiv fabricarea cu orice preţ a unor acuzaţii penale.

"Comisia a avut un singur scop, acela de a încerca să compromită un ministru PDL în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Intenţiile membrilor comisiei au fost de altfel devoalate şi demonstrate prin publicarea de către presă a discuţiilor acestora, discuţii din care reieşea clar că aveau o singură misiune, aceea de a găsi cu orice chip, chiar şi inventând, acuzaţii penale pe care să le formuleze la adresa ministrului Turismului", a spus Udrea.

Ea a amintit că a depus o plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva lui Ludovic Orban, Aura Vasile, Adriana Săftoiu, Claudiu Toga şi Dumitru Chiriţă, membri ai comisiei de anchetă, pentru abuz şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni.

Ministrul a apreciat totodată că raportul prezentat, miercuri, de Ludovic Orban nu aduce nicio noutate, în condiţiile în care, în ultimele două luni, a explicat în sute de răspunsuri formulate către mass-media sau comisie că la Ministerul Turisimului activitatea se desfăşoară în deplină legalitate.

"Nicio comisie parlamentară nu are dreptul să dea verdicte, încadrări juridice, aşa cum am văzut astăzi, indiferent de interesele politice sau electorale pe care membrii acestei comisii le pot avea. Acuzaţiile formulate în raport denotă rea-credinţă, necunoaşterea legii, comportament abuziv şi ilegal pe care membrii comisiei l-au avut, de altfel, pe toată durata desfăşurării activităţii ei", a spus Udrea.

În privinţa rescadenţării unui credit contractat de la BRD în aceeaşi perioadă în care a semnat cu banca un protocol prin care instituţia pune la dispoziţia ministerului un clip de promovare internaţională a României, în mod gratuit, ministrul a făcut trimitere la un act întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, în urma unui control efectuat în cazul averii sale şi din care nu rezultă eventuale încălcări ale regimului incompatabilităţilor şi conflictului de interese şi nici probe sau indicii privind săvârşirea unor fapte penale.

Ea s-a referit şi la acuzaţia de neglijenţă în serviciu pentru faptul că le-ar fi permis secretarilor de stat şi secretarului general să îi uzurpe calitatea de ministru, arătând că, în realitate, secretarii de stat şi secrectarul general şi-au exercitat atribuţiile pe baza ordinelor de ministru şi în conformitate cu legea.

Faptul că angajaţii Ministerului Turismului sunt acuzaţi de deturnare de fonduri, deoarece în planul de acihziţii publice nu ar apărea încadrările care să permită efectuarea unor cheltuieli, a fost de asemenea criticat de Udrea, care a arătat că situaţia a fost lămurită public de Ministerul Finanţelor, care a explicat că situaţia semnalată este una legală, întâlnită la toate ministerele şi că nu acesta este argumentul care dă dreptul unui minister să efectueze cheltuieli într-un domeniu sau în altul.

"Pot să mai spun că toţi cei care desfăşoară activitate în Ministerul Turismului, derulează contractele, întocmesc proiectele de buget sunt exact aceleaşi persoane care lucrau în Ministerul IMM, de care aparţinea Turismul în anii precedenţi, şi fac exact aceleaşi lucuri pe care le făceau şi înainte. În restul situaţiilor analizate de membrii comisiei pentru a putea invoca în fiecare dintre acestea o încălcare a legii de către mine, se formulează generic acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice, o formulare pe care o folosesc în lipsă de orice argument chiar şi ilogic, abuziv şi ilegal precum cele dinainte, doar pentru a putea găsi de fiecare dată o acuzaţie la adresa Elenei Udrea", a spus ministrul.

În opinia ministrului, articolele invocate de comisie referitoare la încălcarea Legii răspunderii ministeriale nu se referă la comisia de anchetă, ci la comisiile permanente, arătând totodată că este nevoie şi de alte elemente ca să se întrunească elementele constitutive ale unei infracţiuni.

"Cât priveşte faptul că nu a fost pe placul comisiei dialogul pe care l-am avut, felul în care m-am prezentat în faţa acesteia, dacă dânşii consideră că este penal atunci va trebui să merg la Parchet de mână cu domnul Geoană, pentru că domnul Geoană nu s-a prezentat deloc în faţa unei comisii permanente, dar lucrul acesta sigur că nu este de interes nici pentru PSD, nici pentru PNL", a adăugat Udrea.

Ea a mai arătat că niciuna dintre sesizările formulate în calitate de ministru sau de deputat cu privire la încălcările repetate ale legii de către această comisie nu a fost analizată de către Parlament sau Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi nici nu au fost luate în considerare de PSD şi PNL, care au majoritatea.

"În aceste condiţii în care dreptatea, legalitatea a fost stabilită prin votul parlamentarilor PSD şi PNL, majoritari în Parlament, consider că ne aflăm într-o situaţie de derapaj de la democraţie, într-o situaţie în care nu putem vorbi de existenţa unui stat de drept, un stat în care legea nu mai contează. Contează doar că PSD şi PNL pot decide cu votul majorităţii lor ce este legal, ce este ilegal, cine trebuie să plece din Guvern, cine trebuie să rămână, pe baza unor acuzaţii care nu au niciun temei în realitate şi în legalitate", a adăugat Udrea.

Comisia de anchetă a propus Camerei să aprobe cererea de revocare a Elenei Udrea de la conducerea Ministerului Turismului şi a Cristinei Trăilă de la şefia Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), precum şi urmărirea penală a ministrului pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu şi conflict de interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici