Udrea:Sper ca tăierea de salarii şi pensii să fie până la finele anului; nimeni nu poate da garanţii

Ministrul Dezvotării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat duminică la ProTv că speră ca tăierile de pensii şi salarii "să fie pentru o perioadă scurtă, până la sfârşitul anului", dar că depinde de succesul implementării măsurilor propuse de Guvern, arătând că nimeni nu poate da garanţii.

24 afișări
Imaginea articolului Udrea:Sper ca tăierea de salarii şi pensii să fie până la finele anului; nimeni nu poate da garanţii

Udrea:Sper ca tăierea de salarii şi pensii să fie până la finele anului; nimeni nu poate da garanţii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Elena Udrea a fost întrebată, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV, ce garanţii poate oferi că, la anul pe vremea aceasta, nu vor avea loc aceleaşi discuţii despre pensii şi salarii şi despre faptul că măsurile n-au fost suficiente.

"Garanţii nu poate oferi nimeni, aşa cum nu oferă nimeni, în toată lumea, garanţii. În fiecare zi, la nivel internaţional, apar noi reacţii ale liderilor ţărilor din întreaga lume la evoluţia crizei (...) Nimeni nu poate oferi garanţii în acest moment. Garanţiile pe care le putem oferi noi sunt că vom implementa măsurile exact aşa cum le-am descris şi cred că reuşita implementării acestor măsuri va face posibilă revenirea la nivelul salariilor şi pensiilor", a spus Udrea.

Ea a arătat că, dacă aceste măsuri s-ar fi implementat de anul trecut, probabil că anul acesta măsurile nu erau atât de dure, menţionând faptul că guvernul nu a putut să funcţioneze anul trecut aproape patru luni pentru că fusese demis prin moţiune de cenzură.

"Important e ca anul acesta, Guvernul să reuşească să-şi ducă măsurile pe care şi le-a propus la bun sfârşit", arătând că a spus asta apreciind că Executivul trebuie să reuşească să taie cheltuielile bugetare cum a stabilit şi să-i scoată din sistemul bugetar pe toţi cei care nu au treabă.

Elena Udrea a mai spus că, prin acordul cu FMI, Guvernul şi-a asumat responsabilitatea de a scoate din sistemul bugetar 70.000 de angajaţi. "Prin acordul cu FMI, noi ne-am asumat 70.000, dar înţeleg că, pentru a asigura nivelul de salarii actual, ar trebui ca până la sfârşitul anului să reuşim să scoatem din sistemul bugetar 100.000 de angajaţi", a precizat Elena Udrea. Ea a arătat că cei care trebuie să reuşească acest lucru sunt miniştrii şi cei din administraţia publică locală şi a menţionat faptul că, în 2007-2008, în sistemul bugetar au fost angajate 200.000 de persoane.

"Îi vom da afară pe cei care nu sunt competenţi, nu au treabă în sectorul bugetar", a opinat Elena Udrea, care, întrebată pe ce criterii vor fi făcute disponibilizările, a dat ca exemplu ministerul pe care-l conduce. Ea a spus că, în cazul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost emisă o hotărâre de guvern prin care s-a decis reducerea cu 21% a numărului de angajaţi şi că după aceea s-a făcut concurs, în urma căruia 158 de oameni, care n-au corespuns criteriilor de performanţă, "au plecat din minister".

Elena Udrea a mai spus că pentru tot ce se întâmplă acum este de vină toată clasa politică din ultimii 20 de ani.

Ea a mai arătat că, până la sfârşitul acestui an, va trebui să se vadă dacă măsurile au fost implementate şi efectele pe care le-au avut.

Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru măsurile de austeritate vizând reducerea cu 25% a cheltuielilor în sistemul bugetar şi reducerea cu 15% a pensiilor. Moţiunea de cenzură depusă de PSD ca urmare a asumării răspunderii Guvernului a fost respinsă în 15 iunie, la diferenţă de opt voturi faţă de numărul necesar apobării, respectiv 236 de voturi. PSD şi PNL au contestat la Curtea Constituţională măsurile de austeritate ale Executivului, Curtea urmând să se pronunţe în 24 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici