"Uitaţi de clişee" este sloganul Sezonului România-Franţa

Ministrul de externe,Teodor Meleşcanu,şi preşedintele Institutului Francez, Pierre Buhler,au semnat joi procesul verbal al celui de-al cincilea Comitet de Organizare al Sezonului România-Franţa, evenimentul inaugurând identitatea vizuală a seriei de manifestări sub deviza "Uitaţi de clişee".

433 afișări
Imaginea articolului "Uitaţi de clişee" este sloganul Sezonului România-Franţa

"Uitaţi de clişee" este sloganul Sezonului România-Franţa

În prezentarea oferită joi, Maria Tănase şi Napoleon împart afişul românesc al Sezonului România Franţa, în timp ce în afişul francez Edith Piaf şi Dracula sunt protagoniştii.

¨Pentru a finaliza programarea şi pregătirile pentru deschiderea sezonului nu ne mai rămân decât 50 de zile, atât pentru echipele noastre cât şi pentru sutele de operatori din cele două ţări. În peste 80 de oraşe din Franţa şi peste 30 de localităţi din România vom avea proiecte înscrise în acest Sezon¨, a spus Teodor Meleşcanu.

El a precizat că mesajul principal al sezonului este ”unul de încredere¨.

¨Cultura e un substrat, dar e şi o forţă¨, a explicat Meleşcanu.

Cei doi comisari ai Sezonului România-Franţa, Andrei Ţărnea şi Jean-Jacques Garnier, au prezentat momentele cheie şi identitatea vizuală a Sezonului.

Sezonul România-Franţa are loc in perioada 28 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019 şi este construit în jurul a patru tematici "Două ţări cu culturi plurivalente", "Un secol de schimburi, de comuniune şi de identitate", "Perioade ritmice de transformări în oglindă" şi "Oraşele de mâine şi noi teritorii rurale". De asemenea, evenimentele sunt orientate spre trei capitole ''Occident - Orient: pe urmele istoriei noastre şi a francofoniei comune''; ''Mutaţii/Mutation(S): o cale spre o nouă ecologie a ideilor şi a vieţii pentru Europa''; ''Sezonul 2.0: între virtual şi real, inovaţia în serviciul intimităţii redescoperite''.

Seria de evenimente va fi inaugurată pe 27 noiembrie, la Paris printr-o ceremonie dedicată deopotrivă Centenarului românesc şi încheierii Primului Război Mondial, ceremonie programată la Catedrala Saint-Lois des Invalides, cu participarea ansamblului instrumental din Paris dirijat de Christian Ciuca şi a corului Madrigal care vor interpreta un program ce include ¨Recviem¨ de Gabriel Faure.

Intenţia declarată în proiectul Sezonului este să se evite reducerea manifestărilor la o serie de evenimente-vitrină ¨redus la câteva instituţii simbolice şi proiecte de mare amploare¨.

Potrivit celor declarate de Teodor Meleşcanu se încearcă ¨un autentic dialog de comunităţi şi creatori¨.

Printre momentele cheie anunţate joi se numără patru expoziţii găzduite de Centrul Georges Pompidou, muzeul de artă modernă parizian fiind fazda evenimentelor ¨Matisse/Pallady, dialog în jurul iei (bluzei româneşti)¨, ¨Gherasim Luca/ Mihai Olos (la Atelier Brâncuşi)¨, un eveniment dedicat lui Andrei Cădere şi o instalaţie contemporană de Adrian Ghenie.

Pe 30 noiembrie, Filarmonia din Paris va găzdui un concert al Orchestrei Naţionale de Tineret din România cu participarea pianistului Radu Lupu pentru a interpreta un program din care fac parte lucrări de George Enescu, Gabriel Faure, şi Piotr Ceaikovski, sub bagheta lui Cristian Mandeal.

În decembrie, la un forum economic organizat da Bercy, organizat din partea română de Ministerul pentru mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Economiei şi alte ministere, iar de partea franceză de Ministerul Economiei şi finanţelor, vor participa nu mai puţin de 200 de companii din cele două ţări. Ansamblul Iza de muzică maramureşană, piese regizate de Gianina Cărbunariu şi Bogdan Georgescu şi performance semnat de Alexandra Pirici sunt între evenimentele anunţate.

Din 10 decembrie, Bazilica Fourviere din Lyon va găzdui o expoziţie de icoane româneşti de la MNAR, iar în 2019 Steagul lui Ştefan cel Mare va fi vedeta unei expoziţii de broderii post-bizantine de la Musee de Louvre.

La Bucureşti, seria de evenimente se deschide joi, 18 aprilie, 2019, cu Festivalul Spotlight, Festivalul Internaţional de lumini, unde Franţa va fi ţară invitat de onoare. A doua zi, Muzeul Naţional de Artă va inaugura o retrospectivă Victor Brauner realizată în colaborare cu Musee de beaux arts de Strasbourg şi Centrul Georges Pompidou.

Sezonul România-Franţa este un proiect bilateral de anvergură, care va debuta în Franţa într-un moment de o importanţă deosebită pentru ţara noastră, Centenarul Marii Uniri, şi va continua în 2019, inclusiv pe perioada exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, punând accentul, în egală măsură, pe cultură şi creaţie contemporană, dar şi pe domeniile educaţional, universitar, ştiinţific, ecologic, economic, digital, sportiv, gastronomic, turistic.

Sezonul se va desfăşura alternativ în Franţa şi România, având ca obiective principale actualizarea imaginii şi percepţiei celor două popoare unul faţă de celălalt, întărirea legăturilor economice, ştiinţifice, culturale si de societate care unesc cele două ţări, sprijinirea mediului de afaceri din cele două ţări pentru dezvoltarea de proiecte comune, reafirmarea ataşamentului celor două ţări faţă de o Europă a păcii, a ideilor şi a cooperării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici