Un ales PNL cere să fie făcut public dacă au existat protocoale SRI-Romtelecom şi SRI-Poşta Română

Senatorul PNL, Mircea Cazan, a cerut, într-o interpelare căre ministrul Comunicaţiilor Bogdan Cojocaru, să i se transmită dacă au existat, în perioada 2001-2018, protocoale SRI-Romtelecom, SRI-Radiocom şi SRI-Poşta Română.

309 afișări
Imaginea articolului Un ales PNL cere să fie făcut public dacă au existat protocoale SRI-Romtelecom şi SRI-Poşta Română

Un ales PNL cere să fie făcut public dacă au existat protocoale SRI-Romtelecom şi SRI-Poşta Română

"Având în vedere prevederile Constituţiei României (art. 112) şi cele ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială (art. 3) şi, întrucât în spaţiul public este o dezbatere efervescentă cu privire la încheierea de “protocoale de cooperare” între autorităţi ale puterii judecătoreşti (ÎCCJ-MP-PÎCCJ, CSM) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), documente ce au fost făcute publice de părţile implicate, vă solicit să-mi răspundeţi în mod explicit la următoarele întrebări legate de companiile în care ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale este acţionar parţial sau majoritar:

- dacă în perioada 2001-2018 campania Telekom S.A. a încheiat un acord/protocol de cooperare cu SRI, respectiv în ce domeniu de activitate şi pe temei legal conducerea executivă a operatorului de comunicaţii electronice a încheiat acest document; dacă, în anul 2009, la Direcţia juridică şi de Relaţii, a companiei Romtelecom S.A. la acea dată, actualmente Telekom S.A., a fost înregistrat un document sub nr.201/1201/19.05.2009, ce a fost remis de către SRI, prin directorul adjunct Dumitru Cocoru, către doamna Monica Stănescu KA Manager pentru SRI (nr. contact 0214006694/0766505278), din cadrul Departamentului de vânzări clienţi mari – Telekom S.A., prin directorii acestor două părţi interesate, respectiv directorul ITA de la acea dată, col. Aurelian Tolescu şi un director nominalizat e Telecom S.A., posibil directorul tehnic sau de IT al companiei.

- dacă, în perioda 2001-2008, respectiv în perioada 2009-2018 au fost încheiate “Acord/Protocol de cooperare în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii” sau alte acorduri între ITA, respectiv SRI cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – Radiocom sau cu Centrul de Comunicaţii prin satelit CHEIA (aceasta aparţinând SNR). Procedura de semnare fiind probabil similară cu cea de la Romtelecom.

-dacă, în perioada 2001-2008, respectiv în perioada 2009-2018 au fost încheiate Acord/Protocol de cooperare între SRI cu Compania Naţională Poşta Română S.A. Procedura de semnare a documentelor fiind probabil similară cu cea de la Romtelecom şi Radiocom", se arată în interpelarea liberalului către ministrul Comunicaţiilor, trimisă pe 2 mai, potrivit site-ului Senatului.

Senatorul PNL mai precizează să i se transmită protocoalele, în cazul în care acestea există şi publicarea acestora pentru a vedea toată lumea dacă a existat sau nu un cadrul legal în baza căruia să fie încheiate şi să funcţioneze acordurile SRI cu Romtelecom şi cu ale SRI cu Poşta Română.

"În cazul în care există un astfel de protocol/document semnate între părţile anterior precizate, solicit şi îl trimiteţi subsemnatului pentru a fi stabilite măsurile în consecinţă la nivelul Parlamentului României, respectiv să îl faceţi public pentru aducerea la cunoştinţă a tuturor clienţilor/abonaţilor Telekom cu privire la faptul că între operatorul de comunicaţii electronice în cauză şi SRI a fost încheiat un acord de cooperare în domeniul securităţii cibernetice, fără existenţa unui cadr legal de aplicare şi care în fapt şi nelegal prin conţinutul său aplicabil ar fi putut determina ingerinţe în drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor protejate constituţional, respectiv să permită SRI fără drept accesul la date cu caracter personal ale clienţilor/abonaţilor şi utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice furnizate de către Telekom S.A".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici