Un an de la intrarea în vigoare a Acordului privind scutul antirachetă

MAE salută aniversarea, la data de 23 decembrie 2012, a unui an de la intrarea în vigoare a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011.

419 afișări
Imaginea articolului Un an de la intrarea în vigoare a Acordului privind scutul antirachetă

S-a împlinit un an de la intrarea în vigoare a Acordului privind scutul antirachetă

MAE aminteşte că, în contextul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, încheierea şi punerea în aplicare a acestui document a constituit şi constituie o manifestare suplimentară a voinţei comune de a continua cooperarea pentru consolidarea securităţii celor două state, precum şi a securităţii colective a Alianţei Nord-Atlantice.

Totodată, Baza aeriană de la Deveselu, unde urmează a fi amplasaţi interceptorii americani împotriva rachetelor balistice, reprezintă o contribuţie semnificativă a României la edificarea sistemului NATO antirachetă în conformitate cu deciziile adoptate în acest sens cu prilejul Summit-ul Alianţei de la Chicago (20-21 mai 2012).

Astfel, dacă Summit-ul NATO de la Chicago din mai 2012 a decis lansarea capabilităţii interimare a sistemului NATO antirachetă, următorul pas în dezvoltarea acestui sistem va fi reprezentat de baza de la Deveselu, operaţională la orizontul anului 2015, care va constitui capabilitatea iniţială a sistemului NATO.

MAE mai menţionează că anul care s-a scurs de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea în România a sistemului american antirachetă a fost marcat de dialogul dinamic al părţilor română şi americană sub egida Comitetului militar Mixt şi a Comitetului Executiv, organisme bilaterale în cadrul cărora au fost negociate şi semnate două pachete de documente legate de implementarea Acordului, respectiv la 29 iunie 2012 (5 documente) şi la 18 decembrie 2012 (3 documente). Aceste acorduri tehnice au fost finalizate graţie excelentei colaborări dintre echipele de negociatori din cele două ţări, ceea ce confirmă voinţa politică a României şi SUA de a asigura toate condiţiile necesare pentru implementarea eficientă a Acordului, în calendarul stabilit, adaugă MAE.

Conform sursei citate, România va continua să coopereze strâns cu Statele Unite atât în vederea punerii în practică a Acordului bilateral privind apărarea împotriva rachetelor balistice, cât şi pentru consolidarea relaţiei de securitate dintre cele două ţări, inclusiv pe dimensiunea acesteia de contribuţie la pacea şi securitatea spaţiului euro-atlantic şi internaţional, în plan mai larg.

La data de 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a luat decizia de a da curs invitaţiei adresate de preşedintele SUA Barack Obama privind implicarea României în dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă.

Negocierile privind Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România s-au derulat pe parcursul a 7 runde (iunie 2010 - mai 2011) şi a fost parafat de şefii celor două delegaţii, Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, la 6 iunie 2011.

Delegaţia română de negociere a avut în componenţă reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice şi ai altor instituţii din sistemul de securitate naţională cu competenţe în domeniu. Pentru pregătirea negocierilor au avut loc, sub coordonarea şefului delegaţiei române, 36 de reuniuni în format interinstituţional ale reprezentanţilor structurilor române implicate în acest proces.

MAE precizează că negocierile s-au desfăşurat într-o atmosferă de parteneriat real, ambele părţi acţionând pentru convenirea unui text reciproc avantajos, care să răspundă adecvat intereselor de securitate ale părţilor şi necesităţii asumate prin documentele NATO de creare a unui sistem NATO antirachetă, pe baza contribuţiei SUA, la care România va participa.

Acordul a fost semnat la Washington, la 13 septembrie 2011, de către ministrul român al afacerilor externe şi secretarul de stat american, în cadrul vizitei în SUA a preşedintelui României. Documentul a fost ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 290/2011, iar la 23 decembrie 2011 a intrat în vigoare.

Rolul Acordului este să reglementeze regimul juridic aplicabil întregului spectru de chestiuni care decurg din instalarea şi funcţionarea în România a sistemului
antirachetă al SUA. Implicarea României în susţinerea acestui proiect presupune găzduirea pe teritoriul românesc (în Baza de la Deveselu, jud. Olt) de rachete de interceptare SM-3, care vor deveni operaţionale la orizontul anului 2015. Amplasarea acestor interceptori constituie parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în Europa (EPAA).

În cursul anului 2012 s-au desfăşurat într-un ritm susţinut activităţi legate de implementarea Acordului. La 21 martie 2012 a fost perfectat, printr-un schimb de
corespondenţă diplomatică, un inventar al aranjamentelor de implementare noi şi al amendamentelor aranjamentelor de implementare în vigoare, necesare pentru a permite punerea în aplicare a prevederilor Acordului. În conformitate cu dispoziţiile inventarului şi în urma finalizării cu succes a negocierilor bilaterale, cinci astfel de aranjamente noi sau amendamente la aranjamente existente au fost semnate la 29 iunie 2012, iar alte trei la 18 decembrie 2012. Aranjamentele de implementare semnate deja privesc chestiuni tehnice a căror reglementare este necesară pentru instalarea şi funcţionarea în condiţii corespunzătoare a Sistemului, referitoare la: folosirea terenurilor din jurul Bazei Deveselu, folosirea spaţiului aerian de deasupra şi din jurul Bazei, operaţiunile cu proprietăţi imobiliare şi managementul proprietăţii imobiliare, securitatea, funcţionarea Comitetului Mixt româno-american (în cadrul căruia a fost înfiinţat un Subcomitet privind domeniul apărării antirachetă), transmiterea de date referitoare la forţele SUA, contractori, angajaţii acestora şi membrii de familie, operaţiunile de informaţii, comunicaţiile.

În privinţa altor aranjamente de implementare, negocierile sunt în curs, fiind preconizată semnarea acestora în cursul anului 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici