Un deputat PNL spune că a sesizat o EROARE privind numărul de cetăţeni cu drept de vot la Referendum. Acesta a trimis sesizarea către CCR

Deputatul PNL, Mihai Voicu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a sesizat o eroare privind numărul de cetăţeni români cu drept vot înregistrat la AEP. Sesizarea a fost transmisă către CCR şi urmează să fie luată în considerare şa validarea sau invalidarea Referendumului pentru redefinirea familiei.

1394 afișări
Imaginea articolului Un deputat PNL spune că a sesizat o EROARE privind numărul de cetăţeni cu drept de vot la Referendum. Acesta a trimis sesizarea către CCR

Deputatul PNL spune că a sesizat o EROARE privind numărul de cetăţeni cu drept de vot la Referendum. Sesizarea a fost trimisă către CCR

„Nu am sesizat CCR şi BEC şi nu era vorba despre AEP. Este vorba desrepe numărul cu cetăţeni de vot din România. În registrul electoral al AEP aceştia sunt în numărul de 18 917 495. Cetăţenii cu drept de vot sunt de două feluri, administrativ vorbind, pentru că în materie de drepturi sunt aceeaşi. Sunt cetăţeni cu domiciliul în ţară, 18 245 000 şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, 646 562. Sesizarea mea se referă la calcularea atât a cvorumului de prezenţă necesar pentru validarea Referendumului, cât şi a numărului de voturi necesar pentru a se aproba acest referendum, pornind de la toţi cetăţenii români cu drept de vot. Este o chestiune elementară, un astfel de referendum trebuie să fie decis, validarea sau invalidarea lui, de toţi cetăţenii români cu drept de vot.”, a declarat deputatul PNL, Mihai Voicu, pentru MEDIAFAX.

Acesta susţine AEP a trimis către CCR eroarea, urmând să fie corectată.

„Ceea ce am solicitat este luarea în considerare a cifrei de 18.917.495 pentru aceste calcule. Din câte ştiu, între timp AEP a şi trimis o adresă către BEC care confirmă această cifră pe care am menţionat-o şi eu. Spre exemplu de alegerile parlamentare, validarea nu se face la BEC. Ci la CCR. De aceea toate aceste informaţii au fost transmise, şi este corect aşa, de către BEC la CCR. Am sesizat o eroare, această eroare a şi fost corectată de către AEP şi va fi luată în considerare, nu mă îndoiesc, la validarea de către CCR”, a adăugat liberalul.

Mihai Voicu precizează că nu se pune problema de oprire a desfăşurării Referendumului.

„Nu, în niciun caz, nici nu se pune problema. Este o chestiune care se va lua sau nu în considerare la validarea sau invalidarea referendumului. Nu se opreşte referendumul, este un calcul care se face după ce se termină votul. După ce se desfăşoară referendumul, BEC transmite informaţii la CCR şi CCR va decide dacă refeendumul a fost validat sau nu”, a conchis deputatul lineral.

Potrivit AEP, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 2 octombrie 2018, este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reşedinţa în ţară, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, din care 16.781.333 sunt posesori de carte de identitate. Un număr de 672.187 de cetăţeni români au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS.

Autoritatea Electorală Permanentă a informat că numărul total al secţiilor de votare organizate în ţară este de 18.662. Românii care nu sunt în localităţile de domiciliu pot vota în orice secţie, pe liste suplimentare.

Referendumul pentru familie se va desfăşura pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 – 21.00, şi are la bază iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, prima de după 1989.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici