Un miliardar, fost preşedinte ucrainean, face afaceri de zeci de milioane de euro în România

Compania Roshen One, parte din grupul internaţional din sectorul ciocolatei Roshen, controlat de miliardarul ucrainian Petro Poroşenko, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 167,9 milioane de lei (circa 34 mil. euro), în creştere cu 36% faţă de anul precedent.

3519 afișări
Imaginea articolului Un miliardar, fost preşedinte ucrainean, face afaceri de zeci de milioane de euro în România

Datele sunt furnizate Ministerului Finanţelor. Petro Poroşenko este supranumit „regele ciocolatei”, iar averea lui era estimată în 2021 de revista internaţională Forbes la 1,6 miliarde de euro. Însă, anul acesta el nu a mai fost inclus în topul miliardarilor din cauza războiului din Ucraina. El a fost preşedinte al Ucrainiei în perioada 2014-2019, dar nu a fost votat pentru al doilea mandat.

Poroşenko, 56 de ani, a început businessul vânzând boabe de cacao, iar ulterior a cumpărat mai multe unităţi de producţie reunindu-le sub numele Roshen în 1995, conform Forbes. Astăzi, Roshen Confectionery Corporation ocupă locul 27 în topul Global-100 Candy Companiei, având 8 fabrici şi comercializând produsele pe mai bine de 30 de pieţe, iar vânzările erau estimate la peste 800 de milioane de dolari anual înainte de începerea războiului.

Compania din România- Roshen One- a avut un profit net de 443.000 de lei, rezultat realizat cu ajutorul unui număr de 40 de angajaţi. Grupul ucrainian Roshen nu deţine o unitate de producţie în România, ci se ocupă doar de comercializarea produselor realizate în mai multe unităţi de producţie din estul Europei. Roshen are fabrici în Ucraina, Ungaria şi Lituania. Compania din România este controlată prin intermediul Roshen Nord din Lituania, conform datelor Confidas.

Roshen Confectionery Corporation produce peste 320 de sortimente de produse. În fiecare an volumul total al producţiei ajunge la 300.000 de tone, conform datelor de pe site-ul companiei.

Poroşenko este originar dintr-un mic oraş la sud-vest de Odesa, aproape de graniţa cu Republica Moldova, conform Business Magazin. Tatăl său a lucrat ca inginer agronom în perioada sovietică, iar mai târziu a devenit director al asociaţiei antreprenorilor Ukrprominvest. În arhivele statului există unele indicii că tatăl lui Poroşenko ar fi petrecut doi ani în închisoare pentru că ar fi furat de la stat.

După serviciul militar obligatoriu, Petro a studiat relaţii internaţionale şi drept internaţional la Kiev. În timpul facultăţii s-a întâlnit cu Marina, care avea să-i devină mai târziu soţie.

Primul copil al celor doi, un băiat s-a născut în 1985, urmat de două fete gemene în 2000 şi un alt fiu în 2001. În timp ce Poroşenko îşi termina studiile la începutul anilor ‘90, URSS se destrăma. La fel ca mulţi oameni cu studii superioare, a ales să-şi deschidă o afacere, în comerţul cu boabe de cacao. În anii 90 a început să cumpere fabrici de ciocolată din Ucraina, Rusia, Lituania şi Ungaria.

Poroşenko a organizat aceste fabrici în grupul Roshen, după partea din mijloc a numelui său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici