Un ONG cere anchetarea penală a lui Dan Voiculescu, pentru fals în declaraţii

Asociaţia "Adevăr şi Dreptate" cere anchetarea penală a lui Dan Voiculescu, vinovat în opinia organizaţiei de fals în declaraţiile oficiale referitoare la colaborarea cu Securitatea, contrazise de stenograma audierii sale de la CNSAS, ataşată dosarului de la instanţă.

27 afișări
Imaginea articolului Un ONG cere anchetarea penală a lui Dan Voiculescu, pentru fals în declaraţii

Un ONG cere anchetarea penală a lui Dan Voiculescu, pentru fals în declaraţii (Imagine: Mediafax Foto)

Acuzaţia asociaţiei a fost comunicată presei, miercuri, sub forma unei plângeri penale împotriva lui Dan Voiculescu, adresate procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi. Totuşi, documentul transmis de vicepreşedintele organizaţiei, Viorel Ene (liderul Asociaţiei Victimelor Mineriadelor), nu poartă număr de înregistrare de la Parchetul instanţei supreme.

În plângerea vizându-l pe Voiculescu, asociaţia "sesizează falsul în acte publice comis în repetate rânduri de către preşedintele fondator al Partidului Conservator, Voiculescu Dan", şi solicită anchetarea acestuia.

"Concret, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a stabilit că Voiculescu Dan a făcut poliţie politică prin colaborarea sa cu Securitatea. Chiar dacă acesta a contestat decizia CNSAS, în cursul audierilor din cadrul Colegiului CNSAS, a căror transcriere a fost depusă la Tribunalul Bucureşti, Voiculescu Dan a recunoscut singur că a colaborat cu Securitatea: «Lucrând în comerţ exterior eram obligat să-mi câştig şi eu o pâine; când mă întrebau de un cetăţean străin ce e cu el să spun ce ştiu despre el»", se arată în documentul adresat procurorului general.

În aceste condiţii, declaraţiile lui Voiculescu de necolaborare cu Securitatea, semnate obligatoriu la începutul mandatului de parlamentar în cadrul legislativului 2000-2004 şi a celui din 2004 până la data demisiei sale, devin, în opinia organizaţiei, "falsuri în acte publice", atrăgând consecinţele legii.

Mai mult, în opinia ONG-ului, Biroul Permanent al Senatului "este obligat" să constate nulitatea mandatului de parlamentar al lui Voiculescu şi "să treacă la retragerea prerogativelor de parlamentar" ale acestuia.

În caz contrar, situaţia lui Voiculescu devine, în opinia asociaţiei, una ce "afectează grav imaginea Parlamentului României atât în ţară, cât şi în lume".

În finalul documentului, procurorului general Kovesi i se cere "să dispună cercetările în drept" şi "să ia măsurile juridice necesare", având în vedere că falsurile în declaraţii "se constituie şi într-un grav abuz săvârşit contra interesului public, exact ca şi în cazul Mona Muscă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici