Un ONG cere demisia a cinci membri ai CNSAS

O organizaţie nonguvernamentală cere demisia a cinci membri ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), acuzându-i că au boicotat prin absenţă şedinţa de joia trecută a Consiliului, astfel că nu s-a putut da nicio soluţie în dosarele conducerii BOR.

1 afișare
Imaginea articolului Un ONG cere demisia a cinci membri ai CNSAS

Un ONG cere demisia a cinci membri ai CNSAS

"Deşi Forumul Civic Românesc a solicitat încă din luna iulie 2006 verificarea dosarelor conducerii Bisericii Ortodoxe Române şi a revenit asupra cererii în 7 august, CNSAS nu a dat până în prezent niciun comunicat oficial legat de colaborarea sau nu a acestora cu fosta Securitate, cu toate ca au promis că vor face dezvăluirile necesare până la data alegerii noului Patriarh", se arată în comunicatul organizaţiei.

Organizaţia Forumul Civic Românesc susţine că prin boicotarea şedinţei CNSAS din 6 septembrie 2007, de către secretarul general al CNSAS Constantin Buchet, precum şi de către Florian Chiriţescu, Laurenţiu Tănase, Corneliu Turianu şi Virgiliu Leon Ţârău, "instituţia şi-a demonstrat obedienţa politică fata de partidele care i-au nominalizat pe cei cinci (PRM, PSD, PD)".

În susţinerea afirmaţiilor sale, liderul Forumului Civic Românesc, Adrian Ştefan Iuraşcu, a făcut trimitere la declaraţii mai vechi ale liderilor social-democraţi care, în repetate rânduri, s-au manifestat împotriva iniţiativei CNSAS de a verifica trecutul preoţilor.

"Dacă liderii partidului spun că nu sunt de acord cu verificările, ba chiar cer modificarea legii şi scoaterea clericilor din lista celor de cercetat de către CNSAS, e normal că trimişii partidului în CNSAS, Florin Chiriţescu şi Laurenţiu Tănase, au lipsit intenţionat boicotând astfel şedinţa", a declarat Iuraşcu.

Iuraşcu s-a corectat totuşi în ceea ce-l priveşte pe Virgil Ţârău, unul din cei cinci absenţi de la şedinţa de joia trecută, afirmând că "a aflat că a lipsit motivat".

"Solicităm ca cei ce au fost absenţi nemotivat să fie demişi imediat de Parlament, deoarece prin absenţa lor într-un moment crucial pentru neamul românesc aceştia şi-au încălcat propriul jurământ asumat în faţa Parlamentului, fiind astfel direct răspunzători în situaţia în care va fi ales un patriarh securist", a mai spus Iuraşcu.

Sursa citată afirmă că Parlamentul ar trebui să-i înlocuiască pe cei cinci "complici" cu personalităţi "exclusiv din rândul foştilor deţinuţi politici, care au motivaţia şi interesul legitim de a fi deconspiraţi colaboratorii fostei securităţi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici