Un protocol PSD, PNL şi UDMR, semnat "probabil" după primul tur al alegerilor

Liderul PSD Timiş, Ilie Sârbu, fostul ministru al Agriculturii, a declarat, joi, că în Parlament funcţionează o nouă majoritate, formată din PSD, PNL şi UDMR, iar un protocol între aceste formaţiuni urmează să fie semnat "probabil" după primul tur al alegerilor prezidenţiale.

33 afișări
Imaginea articolului Un protocol PSD, PNL şi UDMR, semnat "probabil" după primul tur al alegerilor

Liderul PSD Timiş, Ilie Sârbu (Imagine: Mediafax Foto)

Sârbu a afirmat, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Timişoara, că moţiunea de cenzură depusă de PNL şi UDMR va trece, marţi, de votul Parlamentului, deoarece PSD o va susţine.

"Începând de ieri (miercuri - n.r.) funcţionează o nouă majoritate. (...) Marţi, moţiunea de cenzură pe care au depus-o colegii noştri de la PNL şi UDMR va trece, o votează şi PSD şi după aceea vom vedea. Ceea ce domnu' Băsescu a semănat, acum se culege", a spus Sârbu.

Potrivit acestuia, cele trei partide alcătuiesc deja o majoritate în Parlament, însă un protocol va fi semnat "probabil" după turul întâi al alegerilor prezidenţiale.

"E făcută deja publică (noua majoritate - n.r.). Sigur, nu avem un protocol încheiat. Probabil acesta va fi încheiat după turul întâi. Dar ea funcţionează şi asta e cel mai important", a precizat Sârbu.

Liderul PSD Timiş consideră că noua majoritate trebuie să asigure "stabilitate, linişte şi coerenţă".

"Ţara e în criză politică, dincolo de cea financiară, economică şi are nevoie de o majoritate care să poată să asigure stabilitate, linişte, coerenţă. Ţara trebuie administrată, dincolo de ceea ce domnul Băsescu vrea, să ajungă preşedinte", a spus fostul ministru al Agriculturii.

El a precizat că există discuţii între PSD, PNL şi UDMR pentru nominalizarea unui guvern de tehnocraţi.

"E o discuţie la nivelul partidului nostru şi la nivelul Partidului Liberal, dar şi UDMR a acceptat ideea asta, să fie nominalizat un guvern din tehnocraţi care să administreze problemele curente ale ţării până la alegeri", a afirmat Ilie Sârbu.

Fostul ministru al Agriculturii a adăugat că premierul Emil Boc face "tot felul de daruri ipotetice" electoratului, pentru că, în realitate, banii pe care îi promite acum Guvernul au fost aprobaţi încă din vara acestui an.

"Domnul Boc, acum în criză de subiecte, am văzut că iese cu teme vechi, care sunt deja ordonanţe de urgenţă promovate. Probabil că pe Palatul Victoria a ajuns elicopterul şi dânsul, în criză de timp, face tot felul de daruri. Ipotetice, desigur, pentru că ele în realitate sunt rezolvate. De unde era cel mai restrictiv Guvern - constrângeri, Banca Mondială, UE, tranşa a doua, tranşa a şasea - acum nu mai există nicio regulă. Totul e ca cei care sunt acum la putere să poată rămâne în continuare. Dacă păcălesc acum electoratul, ceea ce nu mai cred, atunci sigur că sunt abili şi merită să rămână în continuare", a concuzionat Sârbu, care a dat ca exemplu ajutorul pentru însămânţările de toamnă, care a fost aprobat în timpul mandatului său de ministru.

Oficial, niciuna dintre cele trei formaţiuni nu a recunoscut existenţa unor negocieri în vederea colaborării, însă un prim test al funcţionării noii majorităţi parlamentare invocate de Ilie Sârbu va fi moţiunea de cenzură de marţi, iniţiată de PNL şi UDMR şi pentru care PSD şi-a anunţat oficial susţinerea. Cele trei partide întrunesc 281 de voturi, în condiţiile în care pentru trecerea unei moţuuni de cenzură sunt necesare 236 de voturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici