Un studiu recent arată că femeile politicieni sunt mai receptive decât bărbaţii când cetăţenii le solicită sprijinul

  • Femeile politicieni sunt mai receptive decât bărbaţii atunci când li se solicită sprijinul, arată un studiu recent.
  • Studiul a mai demonstrat şi că femeile care solicită ajutor au şanse mai mari decât bărbaţii să primească răspuns.
  • S-a dovedit că femeile sunt lideri mai receptivi. În majoritatea ţărilor lumii ele reprezintă însă mai puţin de jumătate din decidenţii politici.
577 afișări
Imaginea articolului Un studiu recent arată că femeile politicieni sunt mai receptive decât bărbaţii când cetăţenii le solicită sprijinul

Femeile politicieni sunt mai receptive decât bărbaţii atunci când li se solicită sprijinul în probleme de ordin medical şi economic, dezvăluie un studiu recent despre legătura dintre gen şi responsivitatea în actul guvernării, informează site-ul de ştiri Women's Agenda.

Realizatorii studiului, profesorii de ştiinţe politice Zoila Ponce de Leon de la Washington and Lee University şi Gabriele Magni de la Loyola Marymount University, au făcut un experiment: prezentându-se drept cetăţeni de diferite sexe, au trimis prin e-mail o cerere de ajutor către 3.685 de politicieni din Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Argentina, Brazilia, Columbia, Chile, Mexic şi Uruguay. În ţările din Europa au solicitat asistenţă pentru şomaj, iar în cele din America Latină au solicitat ajutor pentru acordarea de îngrijiri medicale fără asigurare medicală.

Rata răspunsului a variat foarte mult, de la 6% în Mexic, la 89% în Irlanda.

În toate ţările europene şi în majoritatea ţărilor din America Latină femeile politicieni au arătat o disponibilitate mai mare de a răspunde la diferitele cereri decât politicienii de sex masculin. Femeile active în conducerea politică au răspuns în proporţie de 28%, comparativ cu bărbaţii, care au fost disponibili doar în proporţie de 23%. Decalajul de receptivitate a fost mai mare în anumite ţări, în Columbia ajungând, de pildă, până la 13 procente.

Mai mult, a reieşit că femeile care solicită ajutor au şanse mai mari să primească răspuns decât bărbaţii, într-un procent de 26%, respectiv 23%. În Europa femeile politicieni, în special, au fost mai predispuse să răspundă la întrebările autorilor atunci când aceştia s-au prezentat ca femei, într-un raport de 44% faţă de 36%. În America Latină capacitatea de răspuns nu a variat semnificativ în funcţie de genul solicitanţilor.

Aceste diferenţe, deşi sunt relativ mici, sunt importante deoarece diferă de experimentele anterioare privind relaţia dintre gen şi capacitatea de reacţie a funcţionarilor publici. Un studiu anterior nu a găsit nicio diferenţă în răspunsurile la bărbaţi şi la femei. Ba chiar, rata de răspuns a funcţionarilor bărbaţi era uşor mai mare decât cea a femeilor.

Deşi studiul a fost realizat înainte de pandemie, oferă informaţii utile. Datorită crizei economice şi sanitare provocate de pandemia de COVID-19, acum oamenii au nevoie de mai multe informaţii şi mai multă asistenţă decât oricând de la reprezentanţii lor aleşi.

Există dovezi provizorii, potrivit cărora la nivel mondial femeile au fost lideri mai eficienţi în timpul pandemiei.

Chiar şi înainte de pandemie, experţi din SUA examinau frecvenţa femeilor în Congres, unde s-a demonstrat că acestea aduc noi perspective în dezbaterile politice de lungă durată şi mai mult consens în procesul legislativ.

Încă nu ştim de ce femeile implicate în politică sunt mai receptive decât bărbaţii. Şi nu se ştie nici de ce politicienii europeni – şi îndeosebi femeile – sunt mai receptive decât bărbaţii la solicitările venite de la concetăţenelor lor. Rezultatul cercetărilor este însă foarte semnificativ: femeile sunt lideri mai receptivi. Ele reprezintă însă mai puţin de jumătate din decidenţii politici în majoritatea ţărilor lumii.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici